Uloga žuči u varenju i resorpciji masti

2 min čitanja
uloga-žuči-u-varenju-i-apsorpciji-masti

Photo: aura

Jetrene ćelije sintetišu i izlučuju žuč koja žučnim vodovima otiče u duodenum ili se koncetruje u žučnoj kesi. Uloga žuči u varenju hrane je vrlo značajna

Dnevno se stvara 600-1200 ml žuči. Žuč se sastoji od žučnih soli, bilirubina, holesterola, lecitina, elektrolita i vode. Stimulus za lučenje žuči u duodenumu je prisustvo hrane, naročito masti u njemu. To inicira lučenje holecistokina iz epitelnih ćelija duodenuma koji dovodi do kontrakcije žučnog mehura, ali i relaksacije Oddijevog sfinktera u čemu mu pomažu peristaltički talasi duž ductus holedohusa i duodenuma.

uloga-zuci-u-varenju-i-resorpciji-masti
Uloga žuči – Photo: novosti.me

Žuč ima višestruku ulogu. Uloga žuči je u varenju i apsorpciji pomažući emulgovanje masti, aktivira pankreasnu lipazu i transportuje krajnje produkte varenja masti micelama. Druga važna funkcija je da se putem žuči izlučuju neki važni raspadni produkti iz krvi kao bilirubin, višak holesterola. Osim toga, žuč neutrališe kiselost humusa i stimuliše pokreta creva. Žuč ima ulogu i u apsorpciji liposolubilnih vitamina.

Problemi sa žuči mogu izazvati bolove i osećaj težine u stomaku, muku, gađenje i povraćanje. Bol koji se javlja lokalizovan je ispod desnog rebarnog luka, a može se širiti i između lopatica i desnog ramena. Bol se obično javlja iznenada, a ponekad ga pacijenti i ignorišu. Ako imate ovakve bolove, najbolje je da bez odlaganja odete kod lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.