Urođene srčane mane bez šanta

2 min čitanja
urođene-srcane-mane-bez-santa

Foto: turbosquid

Urođene srčane mane bez šanta čine grupu oboljenja srca koja se manifestuje ozbiljnim hemodinamskim poremećajima.

Urođene srčane mane su najčešće bolesti srca u pedijatrijskom uzrastu. Mogu da se podele na srčane mane sa šantom i bez šanta. Ovom prilikom pričamo o drugoj navedenoj grupi poremećaja.

U urođene srčane mane bez šanta spadaju:

  • stenoza plučne arterije
  • koarktacija aorte

Izolova stenoza plućne arterije karakteriše se sraslim semilunarnim zaliscima koji ne dozvoljavaju prolaz dovoljne količine krvi iz desne komore u pluća na oksigenaciju. Zalisci imaju oblik kupolaste tvorevine koja u svom središtu poseduje otvor. Usled zadržavanja određene količine krvi u desnoj komori nakon sistole, u njoj se povećava pritisak koji će vremenom dovesti do hipertrofije miokarda. Terapija je hirurška. Izbegavanje hipertrofije miokarda desne komore vrši se valvotomijom, hirurškim presecanjem zaliska.

urođene srčane mane bez šanta
Foto: mojamedicina; wikipedia

Koarktacija aorte predstavlja lokalizovano suženje aorte. U okviru ove promene opisani su adultni i infantilni tip.

  1. Adultni tip koarktacije je znatno češći. Patološka promena je suženje aorte nasuprot zatvorenog arterijskog duktusa. U krvnim sudovima glave i gornjih ekstremiteta postoji hipertenzija, dok su donji ekstremiteti hipotenzivni. Usled ove anomalije razvija se kolateralna cirkulacija preko unutrašnje mamarne arterije i interkostalnih arterija.
  2. Infantilin tip karakteriše suženje aorte nasuprot otvorenom arterijskom duktusu. Usled toga gornji deo tela je hipotenzivan, dok se u donjim ekstremitetima razvija cijanoza.
urođene srčane mane bez šanta
Koarktacija aorte – Foto: my.clevelandclinic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.