Uzroci diskoloracije zuba

2 min čitanja
uzroci-diskoloracije-zuba

Foto: easterndental

Pacijenti se često javljaju zbog promene boje jednog ili više zuba koji im predstavljaju estetski problem pogotovo ako se nalaze u frontu. Uzroci diskoloracije su mnogobrojni.

Kod vitalnih zuba promena boje može nastati zbog sekundarne mineralizacije, prisustva gleđnog defekta, kao i upotrebe nekih sistemskih lekova (npr. Tetraciklin koji se veže za hidroksiapatitne kristale na delu zuba koji se formirao u trenutku korišćenja tih lekova). Sekundarna mineralizacija se javlja nakon udara i subluksacija zuba. Pulpna komora obliterira, stvara se sekundarni dentin, dolazi do povećanja mineralizovanog tkiva u zubu što samim tim dovodi do promene boje. Krunica zuba postaje žućkasto-braokaste boje.

Uzroci diskoloracije zuba
Uzroci diskoloracije zuba – Foto: mediniz.com

U slučajevima kada su prisutni defekti gleđi dolazi do porozije, te brzog nastajanja fleka u tim oblastima. Izraženije promene se mogu zapaziti i kod osoba koje su bile izložene večoj količini fluorida tokom formiranja zuba. Što se tiče avitalnih zuba, promenu boje može uzrokovati nekroza pulpe, određeni endodontski lekovi i materijali, kao i restaurativni materijali. Produkti nastali nakon raspadanja tkiva ulaze u dentinske tubule i zubu daju braonkasto sivu boju. Iz hemoglobina se oslobađa gvožđe, a iz bakterijskih produkata sumpor, te njihovim spajanjem nastaju jedinjenja koja prebojavaju zub u tamno.

Paste za opturaciju kanala na nivou srebra ili srebro-nitrata mogu dovesti do promene boje zuba, ali one danas imaju istorijski značaj. Sredstva na bazi cink-oksid eugenola takođe imaju tendenciju da vremenom potamne zbog izlaganja svetlu kroz gleđ zuba. Amalgamske (crne) plombe takođe dovode do prebojavanja zuba u modro sivu boju. Ovakvo prebojavanje je nažalost nemoguće regulisati izbeljivanjem.

Zub koji je promenio boju se može izbeliti u ordinaciji, ili mu se može uraditi restaurativna ili protetska nadoknada (faseta ili krunica).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.