Tretman diskoloracije endodontski tretiranih zuba

2 min čitanja
tretman-diskoloracije-endodontski-tretiranih-zuba

Foto: dentaid

Pre početka izbeljivanja endodontski tretiranih zuba neophodno je uraditi kontrolni radiografski snimak kako bi se utvrdilo stanje opturacije zuba. U slučaju da opturacija (punjenje) nije zadovoljavajuće, započinje se proces revizije endodontskog lečenja. U slučaju da rendgen snimak pokaže da je punjenje zadovoljavajuće, može se započeti izbeljivanje zuba.

Kao prvi korak ukloni se punjenje na nivo 1-2mm apikalnije od ulaza u kanal, te se gutaperka prekrije slojem cink-oksid-eugenola kako bi se zaštitila. Gingiva se zaštiti vazelinom ili nekim od specijalnih sredstava za izbeljivanje (npr. Opal dam), a zub se temeljno ispere i posuši pusterom. Potom se zub nagriza 37% ortofosfornom kiselinom u vidu gela u trajanju od 60 sekundi. Kiselinu isperemo vodom, zub posušimo vazduhom i alkoholom i samo izbeljivanje može da započne.

Tretman diskoloracije endodontski tretiranih zuba
Tretman diskoloracije endodontski tretiranih zuba – Foto: comfortcaredentists.com

Postoje dve vrste izbeljivanja endodontski tretiranih zuba – ordinacijsko i kućno (“u hodu”). Najčešće se izbeljivanje započne u ordinaciji, a nastavi se “u hodu”. Na sve površine zuba se stave pamučne vatice natopljene 3% vodonik-peroksidom te se aplikuju svetlo ili toplota. Na ovaj način se destabilizuje vodonik-peroksid te počinje izbeljivanje zuba. Vatice je neophodno konstantno održavati vlažnim, odnosno natapati dodatno vodonik-peroksidom. Procedura traje 10-20 minuta.

U većini slučajeva dobijeni rezultat nije zadovoljavajući, te se u zub aplikuje pasta natrijum-perborata i 3% vodonik-peroksida, a zub privremeno zatvori cink-oksid-eugenol cementom ili čak kompozitnim materijalom ako nedostaje mnogo zubne supstance. Kontrolni pregled je za sedam dana. U slučaju da se dobiju zadovoljavajući rezultati može se započeti sa restauracijom krunice zuba ili u suprotnom možemo ponoviti proceduru još jednom. Željeni rezultat se najčešće postigne nakon jedne do tri posete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.