Ručni endodontski instrumenti

2 min čitanja
rucni-endodontski-instrument

Foto: wallpaperbetter

Ručni endodontski instrumenti – Prilikom endodontske obrade kanala korena neophodno je ukloniti pulpu i mehanički obraditi kanale. Postoje različiti instrumenti koji se koriste u ovu svrhu, a osnovna podela im je na ručne i mašinske instrumente.

Osnovni ručni instrumenti za obradu kanala su ekstirpatori, turpije i proširivači.

Nerv igle, odnosno ekstirpatori su najstariji endodontski instrumenti, a dobijaju se od čelične žice okruglog promera. Na sebi imaju bodljice čija je svrha da se prilikom ubacivanja instrumenta u kanal i okretanja u desno zabodu u pulpu, te da je uklone u jednom komadu. U modernoj endodonciji ovi instrumenti se više ne koriste zato što postoji opasnost od oštećena periodontalnog ligamenta, zato što se pulpno tkivo prekida blizu apikalnog foramena.

Za mehaničku obradu kanala se najčešće koriste proširivači i turpije. Tradicionalno se prave od nerđajućeg čelika, a postoje dva osnovna tipa ovih instrumenata: K-tip (K-proširivači i K-turpije) i Hedstrom turpije.

Ručni endodontski instrumenti
Ručni endodontski instrumenti – Hedstrom turpije

K-tip instrumenata se pravi od četvrtastih (turpija) i trouglastih (proširivač) profila žice za razliku od Hedstrom turpija koje se prave od okruglih profila.

K-turpija se koristi isključivo pokretima struganja (gore-dole) bez pritiska, dok se proširivač može koristiti i rotirajućim pokretima koji su za njega delotvorniji.

Noviji endodontski instrumenti

Razvoj endodoncije je doveo do potrebe za instrumentima koji mogu efikasnije obrađivati komplikovanije kanalne sisteme. Tako su se pojavili instumenti sa neaktivnim (tupim) vrhom koji su pogodni za zakrivljene kanale. Iako imaju neaktivan vrh, čelični instrumenti su prilično kruti, te ih je neophodno unapred zakriviti da odgovaraju morfologiji zakrivljenosti korena pre unosa u kanal. Iz ovog razloga su se na tržištu pojavili instrumenti od nikl-titanijuma koji su mnogo fleksibilniji od čeličnih i uvek su instrument izbora za zakrivljene kanale.

Nikl-titanijumski instrumenti nisu tako oštri i efikasni kao čelični. Najčešće najmanji nikl-titanijumski instrumenti (10-20) uopšte nisu efikasni. U kliničkoj praksi se zato najčešće koriste čelične turpije najmanje veličine jer su dovoljno tanke i fleksibilne, a od veličine 25 pa naviše se koriste nikl-titanijumske turpije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.