Šta sve treba znati pri izboru četkice za zube?

3 min čitanja
cetkice-za-zube-1

Kada je u pitanju negovanje zdravlja i lepote zuba, pored redovnih stomatoloških pregleda i svakodnevne pravilne higijene, važni su i izbor paste, četkice za zube, kao i drugih elemenata koji pomažu njihovom održavanju.

Zašto su važne?

Četkice za zube su osmišljene i dizajnirane tako da olakšavaju negu zuba. Njima se uklanjaju različite nečistoće i čiste čak i desni, nepce ili jezik, a zahvaljujući sitnim i tankim vlaknima mogu prodreti i između šupljina. Razlikuju se one namenjene deci, čak i bebama, od onih koje koriste odrasli. Sačinjene su od drške, koja treba da bude udobna i da se lako drži u ruci, i glave, na kojoj se nalazi sama četkica, dužine do oko dva i po centimetra i širine otprilike jedan centimetar. Njima se upravlja manuelno, pravilnim pokretima. Kako se po pravilu koriste minimalno dva puta dnevno, kvase se i na njih se nanosi pasta, važno je da se i one redovno čiste i pravilno odlažu, naposletku i redovno menjaju. Pravilnim korišćenjem i održavanjem četkice za zube održavaćemo higijenu i poboljšavamo oralno zdravlje.

Više vrsta

Kao i svaki drugi proizvod, i ovaj naizgled obični i svakodnevni predmet klasifikuje se na nekoliko načina. Najbitnija je oštrina četkice za zube, odnosno vlakana, tj. mogućnost njihovog prilagođavanja tokom korišćenja, te se dele na meke, srednje meke i tvrde. Prve su uobičajeno namenjene deci i starijim osobama, kao i onima koji nose protezu ili imaju osetljivu usnu duplju. Najrasprostranjenije su one srednje oštrine, namenjene „normalnim” zubima, dok mnogima, naročito onima sa krupnim zubima i čvrstim desnima, prijaju baš tvrde. Ipak, ukoliko su vlakna previše kruta i nefleksibilna, mogu biti neprijatna po desne.

Šta sve treba znati pri izboru četkice za zube?
Foto: broomfielddentists.com

Četkice za zube razlikuju se i spram površine četkastog dela, koji pak treba da bude usklađen sa veličinom vilice, iako su one manje površine praktičnije zbog mogućnosti čišćenja svih njenih delova. Za detaljno uklanjanje nečistoća preporučuju se i korišćenje interdentalnih četkica za zube, posebno ukoliko su zubi razmaknuti. Savetuje se njihova upotreba svakog dana, naročito pred spavanje kada je najbitnija temeljna dezinfekcija usta.

Izrađuju se uobičajeno od plastike, ali se pored plastičnih nalaze i one izrađene od prirodnih materijala, na primer drveta ili bambusa, koje su ekološke, ali i skuplje.

Pored klasičnih, odnosno takozvanih standardnih četkica za zube, postoje i električne, koje ne iziskuju samostalno pokretanje, a mogu se isključivati i automatski kada istekne neophodno vreme za pranje – minimalno tri minuta.

Kako napraviti izbor?

Prilikom kupovine četkice za zube najbitnije je izabrati onu koja nam lično odgovara, u smislu površine, materijala, debljine vlakana, načina korišćenja. Bitno je i da bude kvalitetna kako bi održavanje oralne higijene bilo pravilno i plodotvorno. Pre svega ne treba zanemariti da je ovo individualni predmet, odnosno da ga koristi samo jedna osoba, kako bi se sprečilo rasprostiranje bacila, drugih bakterija i virusa. U tom pogledu treba je i prati nakon korišćenja i odlagati na otvorenom, tako da se ne dodiruje sa drugim četkicama. Svakako, važno ju je i redovno menjati, preporučljivo na tri meseca, odnosno čim uočimo da su se vlakna pohabala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.