Zubni plak – biofilm

2 min čitanja
zubni-plak-biofilm-125

Foto: gtorthodontics

Zubni plak je organska, bakterijska, bezbojna i mekana naslaga koja se formira na zubima, ali i na drugim mestima usne šupljine.

Gleđ je spoljašnji zaštitni omotač zuba u predelu krunice i najviše mineralizovano tkivo u ljudskom organizmu. Sastoji se od neorganskog (96-97%) i organskog (1%) dela, kao i vode (oko 4%). Hemijska osnova za nastanak karijesa je upravo u ovom neorganskom delu koji se sastoji od kristala hidroksiapatita, te magnezijuma, karbonata, hlorida, fluorida i sulfata koji se rastvaraju u kiseloj sredini i na taj način omogućavaju razvoj karijesa.

Za nastanak karijesa neophodna su četiri faktora: zubni plak, ugljeni hidrati (uglavnom šećeri), predilekciona mesta na zubima za razvoj karijesa kao i vreme.

zubni-plak-biofilm-1
Zubni plak – biofilm – Foto: kimokamuradds

Dentalni plak je organska, bakterijska, bezbojna i mekana naslaga koja se formira na zubima, ali i na drugim mestima usne šupljine. To je složena zajednica mikroorganizama smeštenih u glikoproteinski matriks koja im omogućava zaštitu od suparničkih mikroorganizama, mehanizama odbrane domaćina (oralna higijena) kao i potencijalno toksičnih sastojaka okolne sredine (antibiotici i sl). Istraživanja pokazuju da su bakterije uronjene u biofilm mnogo otpornije na antibiotike od istih bakterija koje nisu u biofilmu.

Dentalni plak (biofilm) se u usnoj duplji može formirati na svim mekim tkivima (desni, džepovi itd) kao i na zubima i protetskim nadoknadama. Predilekciona mesta su mesta na kojima je otežano samočišćenje – prostori između zuba, donja trećina krunice zuba uz desni, kao i prostor uz zub ispod nivoa desni. 

Karakteristično za biofilm je da je čvrsto pripojen za podlogu i može se ukloniti samo mehaničkim četkanjem, dok ga ispiranje vodicama ne može ukloniti.

Patogeneza zubnog plaka

Bakterije iz zubnog plaka razgrađuju ugljene-hidrate iz hrane tokom čega nastaju kiseline koje smanjuju pH vrednost plaka što posledično dovodi do demineralizacije predilekcionih (osetljivih) mesta na zubima, te razvoja karijesa. Na ovaj način faktori koji dovode do nastanka karijesa sinergično deluju i razaraju zubnu supstancu, te je neophodno redovno pranje zuba četkicom, zubnom pastom, koncem i interdentalnim četkicama, a ne samo ispiranje vodicama za usta.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.