Zaslađivači: karakteristike i dileme

3 min čitanja
zasladjivaci-moja-medicina-1

Razvojem medicine shvatili smo da prevelika količina šećera u našem telu ne deluje tako slatko. Naprotiv, dovodi do gojaznosti i mnogih drugih posledica po naše zdravlje. Iz tog razloga, počeli smo da razmišljamo o zameni šećera, odnosno zaslađivačima koji se koriste umesto prirodnog konzumnog šećera. Ali onda smo počeli da razmišljamo šta su zaslađivači i da li da ipak biramo šećer, veštačke zaslađivače ili prirodne zaslađivače?

Veštački zaslađivači

Izraz veštački zaslađivač odnosi se na supstancu koja je hemijski napravljena da oponaša šećer. U ovu kategoriju spadaju poznatije zamene za šećer: aspartam, saharin i sukraloza. Ovo su zaslađivači bez kalorija i mnogo puta su slađi od konzumnog šećera. Veštački zaslađivači se nalaze u mnogim proizvodima „bez šećera“. Ovi zaslađivači se takođe koriste u niskokaloričnim desertima i drugoj hrani jer ne obezbeđuju energetsku, kalorijsku vrednost.

zaslađivači
Na slici su prikazani neki od najćešće korišćenih zaslađivača – FOto: iStock

Prirodni zaslađivači

Prirodni zaslađivači obuhvataju med, nektar agave, javorov sirup i druge oblike šećera koji se preferiraju zbog toga što su prirodniji ili neprerađeni od konzumnog šećera. Ovi prirodni zaslađivači se i dalje smatraju dodatim šećerima, a mnogi od njih i dalje prolaze kroz neki oblik obrade pre nego što se pojave na polici. Prirodni zaslađivači i konzumni šećer se tokom varenja razlažu na glukozu i fruktozu, što znači da nema naučnih dokaza da je oblik šećera koji se nalazi u prirodnim zaslađivačima bolji od konzumnog šećera.

Šta je sa stevijom?

Stevija se dobija iz biljke, ali je sličnija veštačkim zaslađivačima nego što se obično misli. Stevija koja se pojavljuje na policama supermarketa je prečišćena, visoko obrađena i često kombinovana drugim zamenama za šećer. Ekstrakt stevije se koristi u mnogim niskokaloričnim pićima i prehrambenim proizvodima i prodaje se za kućnu upotrebu.

Zaključak

Dakle, koji zaslađivač treba da izaberemo: šećer, veštačke zaslađivače ili prirodne zaslađivače? Mnogi se toliko zaokupe ovim pitanjem da promaše poentu. U idealnom slučaju, većina Vaše hrane i pića ne bi trebalo da sadrži nikakve dodane zaslađivače. Šećer i prirodni zaslađivači daju našim telima kalorije koje se ili koriste kao energija ili skladište kao mast. Veštački zaslađivači ne obezbeđuju kalorije. Oni se ili razlažu na brojna jedinjenja ili se uopšte ne razlažu.

Ovo je suština: iako su sve ove opcije bezbedne za konzumiranje u umerenim količinama, većina Vaše ishrane treba da se sastoji od hrane bez dodatih zaslađivača — namirnice kao što su integralne žitarice, voće, povrće, nemasni proteini, mlečni proizvodi i voda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.