Zašto su aneurizme češće kod žena

2 min čitanja
zasto-su-aneurizme-cesce-kod-zena-1

Foto: medgadget

Zašto su aneurizme češće kod žena nego kod muškaraca? Pomoći ćemo Vam da pronađete odgovore!

Aneurizma mozga predstavlja nenormalnu dilataciju cerebralnih arterija na slabim mestima. Ovi oslabljeni delovi zida arterija u vidu kesastog proširenja mogu da se uvećavaju zbog pulsnog krvotoka. Ruptuirana aneurizma dovodi do subarahnoidalnog krvarenja.

Aneurizme krvnih sudova mozga se javljaju širom sveta u procentu od 3,2% sa prosekom starosti od 50 godina. Aneurizme se u 60% slučajeva javljaju kod žena i to češće ukoliko su u menopauzi. U tom periodu rizik od ove bolesti je duplo veći. To je podstaklo hipotezu da polni hormoni imaju. Prema nekim pretpostavkama, tokom reproduktivnog perioda žene su „zaštićene“ polnim hormonima, dok se učestalost pojave povećava u menopauzi.

Zašto su aneurizme češće  kod žena
Foto: MriMan/Shutterstock.com

Kako se opisuje na portalu news-medical, prosečna starost muškaraca sa aneurizmama je nekoliko godina manja u poređenju sa ukupnim brojem obolelih žena. Ali kod žena postoji tendencija da poseduju multiple aneurime češće od muškaraca. Takođe, žene su sklonije rupturi aneurizme, mada se neke studije ne slažu sa ovom tezom.

Zašto su žene podložnije razvoju aneurizmi?

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada se govori o ovoj temi, odnosno zašto su aneurizme češće kod žena. Estrogeni receptori su vrlo važni jer estrogen dovodi do izraženog efekta na krvne sudove. Estrogen dovodi do sinteze azot-oksida u krvnim sudovima mozga koji deluje vazodilatatorno. Uz to, nedostatak estrogena smanjuje i količinu kolagena u zidu krvnog suda. Polni hormoni takođe deluju i na kontraktilnu aktivnost krvnih sudova. Pored navedenih faktora značajnu ulogu igra i genetska konstitucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.