Tumori krvnih sudova

2 min čitanja
tumori-krvnih-sudova

Tumori krvnih sudova mogu se podeliti na benigne i maligne.

Benigni tumori mogu da budu poreklom od endotelnih ćelija krvnih i limfnih sudova pa se zovu hemangiomi i limfangiomi, ali i poreklom ćelija koje se nalaze uz krvne sudove poput pericita (hemagiomericitomi), i glomus ćelija (glomus tumori).

Tumori krvnih sudova
Hemangiom – Foto: dijetaplus
  • Hemangiomi se sastoje od dobro formiranih vaskularnih prostora koji su obloženi jednim redom endotelnih ćelija.  Kapilarni hemangiom ima vaskularne prostore nalik na kapilare i najčešće se viđa na koži i sluznicama. Kaverniszni hemangiom čine veliki prostori sa tankim zidom.  Javljaju se nakoži i sluznicama, ali i na jetri i mozgu, ili drugim organima. Ono što razlikuje hemangiome od drugih benignih tumora je odsustvo kapsule.
  • Limfangiome čine kavernoszni ili cistično dilatirani prostori.
  • Benigni hemangiopericitom čine ovalne ćelije koje nalikuju pericitima. Njegova lokalizacija je česta u vezivu donjih ekstremiteta i retroperitonealno.
  • Benigni glomus tumor se obično lokalizuje ispod nokta i veoma je bolan.

U maligne tumore spadaju angiosarkom, limfangiosarkom, hemangioendoteliom i Kapošijev sarkom.

Tumori krvnih sudova
Angiosarkom – Foto: Pathology Outlines
  • Angiosarkom  i limfangiosarkom sastoje se od npravilnih vaskularnih prostora obloženih atipičnim endotelom. Najčešća lokalizacija su koža i meka tkiva, dojka, jetra.
  • Hemangioendoteliom je porekla endotelnih ćelija, međutim histološki ne gradi vaskularne prostore. Zato što sporo raste, često recidivira i retko daje metastaze, smatra se graničnim, odnosno semimalignim tumorom.
  • Kapošijev sarkom sastoji se od snopova vretenastih ćelija. Razlikuju se klasična sporadična forma koja je najčešća na koži donjih ekstremiteta, endemična forma kod dece u Africi, zatim kod pacijenata nakon transplantacije organa i epidemična forma kod pacijenata sa AIDS-om.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.