Tumori srca

2 min čitanja
tumori-srca-12

Foto: wallpapercave

Tumori srca mogu da se podele na primerne i sekundarne. Primarni tumori mogu da budu benigni i maligni, dok su sekundarni tumori zapravo metastaze.

Kada je reč o benihnim tumorima, na prvom mestu po učestalosti se javlja miksom. Tumor je građen od vretenastih ćelija, a lokalizuje se najčešće u levoj pretkomori vezan za interatrijalni septum. Ukoliko dostigne značajne dimanzije, može da ometa protok krvi kroz mitralno ušće, što dovodi do poremećaja hemodinamike slične mitralnoj stenozi. Ukoliko tumorskom masom dominira resičasta građa, njihovim odvajanjem u cirkulaciju mogu da nastanu i tkivne embolije. Drugi po učestalosti je rabdomiom, koji je najčešći tumor srca u pedijatrijskom uzrastu i sastoji se od krupnih ćelija. Promena može da se dijagnostikuje zadesno ili pak da dovede do značajnih kliničkim manifestacija.

tumori srca
Na slici je prikazan Miksom srca, lokalizacija u levoj pretkomori – Foto: sciencedirect

Maligni tumori srca su načelno retki, Ukoliko se jave, uglavnom su u pitanju sarkomi. Retko se javlja izražena diferencijacija tumora i njegov rast može bude orjentisan ka šupljinama srca ili ka perikardu. Ovi tumori mogu da budu prožeti krvlju i da imaju različit oblik.

Sekundarni tumori, odnosno metastaze su najčešći tumori srca, ali u odnosu na druge organe su takođe retkost. Metastaze mogu da zahvate različite delove srca. U slučaju perikarda javljaju se moltiple promene uz prisustvo određene količine eksudata. Miokard može da bude prožet čvorovima različite veličine i lokalizacije. Uglavnom u srce metastaziraju tumori pluća i dojke, mada ni maligni melanom nije izuzetak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.