Šta je lejomiom?

2 min čitanja
sta-je-lejomiom

Foto: istockphoto

Klinički, lejomiom se manifestuje menoragijom i metroragijom, odnosno pojačanim krvarenjem tokom menstrualnog ciklusa, ali i van njega kao spontano krvarenje

Lejomiom je benigni tumor endometrijum, glatkomišićnih ćelija, koji najčešće nastaje u reproduktivnom periodu žene, oko treće i četvrte decenije života. Povezuje se sa povišenom koncentracijom estrogena, a sa njegovim opadanjem sa godinama, u menopauzi, obično nastaje regresija lejomioma. S druge strane, tokom trudnoće i povećanjem koncentracije hormona, javlja se uvećanje ove promene.

sta-je-lejomiomv
Lejomiom pod svetlosnim mikroskopom – Foto: pathologyoutlines

Reč je o benignoj promeni koja može da bude solitarna, u vidu jednog čvora ili da se javi u muliploj formi. Čvor nema kapsulu, ali zbog pritiska tumora na miometrijum materice nastaje pseudokapsula. Mogu da budu veličine od nekoliko milimetara o nekoliko centimetara. Moguća je i pojava drugih patoloških promena u vidu krvarenja u predelu tumora, kalcifikacija i nekroze. Mikroskopski, grade ga međusobno indentične ćelije eozinofilne citoplazme, lukovičasto raspoređene, u vidu vrtloga. Karakterističan je elegantan, izdužen izgled jedara u obliku cigarete.

Klinički, lejomiom se manifestuje menoragijom i metroragijom, odnosno pojačanim krvarenjem tokom menstrualnog ciklusa, ali i van njega kao spontano krvarenje. Ipak, ova pojava može da perzistira i asimptomatski. Kao što je spomenuto, radi se o benignoj promeni, dok je maligna alteracija na nivou teoretske hipoteze, te je ovo stanje koje nije opasno.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.