Odlaganje ciklusa

2 min čitanja
odlaganje-ciklusa-35

Foto: wexnermedical

Kako se ne može baš sve isplanirati da bude taman kako nama odgovara, desi se da se datum letovanja (teškom mukom ostvarenog) poklopi se menstruacijom.

Većini žena poznato je odlaganje menstruacije radi lepšeg i jednostavnijeg letovanja i odmora. Da li je to sigurno? Da, ali isključivo pri konsultaciji sa ginekologom koji će nakon detaljnog pregleda i anamneze odlučiti da li je u redu odložiti ciklus.

To se ostvaruje hormonskom terapijom (oralna kontracepcija):

  • progesteronske tablete
  • estrogensko-progesteronske tablete.

Ako pacijentkinja već koristi oralnu kontracepciju 21+7 (21 dan terapije + 7 dana pauze) samo je nastavlja odnosno nema pauze izmedju dve kutije.

odlaganje-ciklusa
Odlaganje ciklusa – Foto: kafkadesk

U slučaju terapije 24+4 gde nema pauze između dve kutije i 4 predstavlja placebo tablete, tablete bele boje, one se preskaču i nastavlja se sa terapijom. Cilj jeste da se preskoči menstrualno krvarenje koje nastupa u periodu pauze odnosno u periodu placebo terapije.

Kada žena nije na terapiji oralnim kontraceptivima i ne želi da ih započne, ciklus se pomera progesteronskim tabletama. Progesteron se uzima u drugoj fazi ciklusa, odnosno par dana pre nego što se krvarenje očekuje, i pije se najduže 14 dana. Nakon tri dana od prestanka može se očekivati prvi dan menstruacije.

Pri primeni i jedne i druge terapije za odlaganje ciklusa može se pojaviti blago krvarenje u vidu sitnih tačkica, kao i osetljivost grudi i genitalne regije i blagi bol u stomaku. To nije razlog da se terapija prekine, ali obavezno je prijaviti svom ginekologu.

Potpuno je u redu želeti uživati u letu i odmoru na plaži bez opterećenja ciklusa, ali samo uz oprez i saradnju sa svojim lekarom i farmaceutom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.