Istorija kontracepcije – fotografije

3 min čitanja

Foto: GETTY IMAGES

Kontracepcija, kontrola rađanja, planiranje porodice…to nisu savremeni termini.

Istorija kontracepcije – Drevni Egipćani koristili su miksturu lista akacije, meda i obloge kako bi zatvorili otvor vagine i zadržali spermu u spoljašnjoj sredini. U drevnoj Grčkoj, vrlo popularna je bila biljka silfija, toliko da je u tom periodu istrebljena. Kasnije, neki od predmeta koji su korišćeni su papir formiran u oblik korneta ili čak polovina limuna.

Italijanski avanturista 1700. godine piše o upotrebi jagnjeće kože u svrsi kondoma. u Viktorijanskom periodu, promovisanje kontrole rađanja i pisanje na tu temu bilo je zakonom zabranjeno. Pedestih godina prošlog veka istraživači su napravili potencijalnu kontraceptivnu pilulu.

Istorija kontracepcije
1754. – Kazanova (levo), italijanski zavodnik, duva kondom.
Foto: RUE DES ARCHIVES – Istorija kontracepcije
Istorija kontracepcije
1880. – Zlatni uređaj u obliku jadca je intracervikalni uređaj. Počeo je da se koristi krajem devetnaestog veka. Ravan deo nalazio se u vagini, cevasti je prolazio kroz grlić, dok su se preostla dva dela nalazila u materici. Učinak ove naprave nastaje nakon začeća, zaistavlja razvoj implantiranog embriona u zidu materice. Njegovo plasiranje u reproduktivni trakt žene dovodio je do čestih bakterijskih infekcija.
Foto: SCIENCE MUSEUM, LONDON

Istorija kontracepcije
1910. – Kontraceptivni sunđer. Ovaj kontraceptivni sunđer je napravljen od gume, sa ciljem da blokira otvor grlića materice. Ovaj sunđer nalazi se u svojoj originalnoj aluminijumskoj kutiji napravljenoj od aluminijuma u Britaniji.
Foto:  SCIENCE MUSEUM
Istorija kontracepcije
1910. – Ovaj kondom je napravljen od trbušne maramice životinja. Bio je efikasan protiv trudnoće, ali ne i protiv sekualno prenosivih bolesti.
Foto:  SCIENCE MUSEUM, LONDON
1920. – Ovi kontraceptivni pesari sadrže spermicide koji ubijaju spermatozoide. Koristili su se sami ili uz druge kontraceptive poput poklopca ili dijafragme. Proizvođeni su u Londonu.
Foto: SCIENCE MUSEUM, LONDON 
1920. – „Prorace“ – cervikalni poklopac
Foto: CREATIVE COMMONS VIA WELLCOME IMAGES
Istorija kontracepcije
1920. – Gumeni poklopac poznat je još i pod imenom cervikalni, lučni ili dijafragmalni poklopac. To je pregradni kontraceptiv. Naležu na cerviks. Deluju kao barijera prodoru sperme u matericu.
Foto: CREATIVE COMMONS VIA WELLCOME IMAGES
Istorija kontracepcije
1920. – Pesari sa drškom su intrauterini kontraceptivi. Sastojali su se od gumenog, metalnog ili staklenog vrha pričvršćenog za dno koje sprečava da se izgubi u materici. Ovaj primerak izrađe je od stakla. Manji plastični ili bakarni uređaji koriste se i danas.
Foto: SCIENCE MUSEUM, LONDON
Istorija kontracepcije
1920. – Ovaj aluminijumski pesar sa drškom napravila je nemačka kompanija Rauch. Vrh je držao predmet na svom mestu.
Foto:  CREATIVE COMMONS VIA WELLCOME IMAGES
1925. – Reč je o intrauterinom uređaju. Kada je nastao bio je čest u ginekološkim tretmanima. Sastojali su se od kosti i omče pravljene od životinjske trbušne maramice. Vrh je držao masivni deo na svom mestu.
Foto:  SCIENCE MUSEUM, LONDON
1920. – Takođe je u pitanju intrauterini uređaj koji se koristio kao kontraceptiv. Prvi primerci pravljeni su od srebrne žice i iznutrica svilenih crva. Efekat je ispoljavan nakon začeća ploda u materičnoj šupljini. Nakon plasiranja u matericu mogli su u njoj da ostanu nekoliko godina.
Foto:  CREATIVE COMMONS VIA WELLCOME IMAGES
Istorija kontracepcije
1935. godina – Testiranje kondoma
Foto:  ARGENT ARCHER/SSPL/GETTY IMAGES
Istorija kontracepcije
1965. – Oralni kontraceptivi koji su se proizvodili u fabrici High Wycombe, Engleska.
Foto:  GETTY IMAGES

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.