Variola vera i čovečanstvo

2 min čitanja

Foto: Getty Images

Bolest koja je danas eradicirana, Variola vera, nekada je bila najsmrtonosnija bolest na svetu!

Velike boginje svrstane su među najsmrtonosnije bolesti od kojih je čovečanstvo ikada bolovalo. To je dramatično promenilo istorijski tok i čak doprinelo unazađivanju civilizacija. Zvanično, smrtnosni virus više ne postoji. Poslednja velika epidemija izbila je u Americi 1949. godine, a 1980. je uspešno spravljena vakcina, koja se smatra jednim od najvećih trijumfa medicine.

Variola vera
George Henry Fox

Reč je o jednoj od najzaraznijih bolesti koju uzrokuje virus Variola. Karakterišu je izdugnute, pustularne promene koje se javljaju na licu i telu pacijenata. Virus dovodi do letalnog ishoda kod oko 30% oblelih. Oni koji su preživeli ostali su slepi, neplodni, sa dubokim ožiljcima na koži.

Procenjuje se da su velike boginje u 18. veku u Evropi odnele 60 miliona života, a tokom 20. veka oko 300 miliona širom sveta.

Smatra se da su velike boginje nastale u Egiptu ili Indiji pre oko 3000 godina. Prvi podaci potiču iz vremena egipatskog faraona Ramzesa V, koji je umro 1157. godine pre nove ere. Njegovi mumificirani ostaci pokazuju sjajne mrlje na koži.

Bolest se kasnije proširila putem trgovačkih puteva po Aziji, Evropi i Africi i konačno stižući do Američkog kontinenta oko 1500. godine nove ere. Autohtoni narodi nisu imali razvijen prirodni imunitet, pa se smatra da je 90% njihovih žrtava tokom kolonizacije Evropljana uzrokovano ovom bolešću, a ne vojnim osvajanjem i ratovanjem.

Variola vera
Faraon Ramzes V sa mogućim ožiljcima velikih boginja; foto: vox

Velike boginje doprinele su i padu carstva Asteka, posle dolaska virusa sa Španskim osvajačima 1519. godine. Više od 3 miliona Asteka podleglo je ovoj bolesti. Takođe, velike boginje zahvatile su i carstvo Inka smanjujući veći broj njihovih stanovnika na zapadu Južne Amerike.

Procenjuje se da su velike boginje u 18. veku u Evropi odnele 60 miliona života, a samo tokom 20. veka oko 300 miliona širom sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.