Urođene srčane mane sa levo-desnim šantom

2 min čitanja
Urođene srčane mane sa levo-desnim šantom
Urođene srčane mane sa levo-desnim šantom

Foto:zliving

Urođene srčane mane sa levo-desnim šantom su poremećaji u građi srca koji ne dovode do nastanka cijanoze.

Ove promene karakteriše prelazak krvi iz odeljka višeg pritiska u niži, odnosno iz levog srca u desno. Za razliku od mana sa desno-levim šantom, ovde nema razvoja cijanoze. U urođene srčane mane sa levo-desnim šantom spadaju:

Defekt interatrijalnog septuma najčešće se otkrije u odraslom životnom dobu jer je šant mali pa uglavnom ne dovodi do hemodinamskih poremećaja. U 90% slučajeva javlja se kao tip secundum, neposredno u blizini fose ovalis, a ređe kao tip primum, u blizini trikuspidalnog otvora. Opisani su još i tip sinus coronarius, u bizini otvora koronarnog sinusa i tip sinus venosus, pozicioniran uz otvor vene cave superior.

Defekt interatrijalnog septuma

Defekt interventrikularnog septuma može da se lokalizuje u mišićnom delu septuma, ali je češći na membranoznom. Ako je otvor mali, vrmenom može spontano da se zatvori i ne dovodi do većih poremećaja hemodinamike. Zbg malog otvora šant je mali, krv pod pritskom daje jasan zvučan auskultatorni nalaz. Ukoliko je otvor veliki, velika količina krvi ulazi iz leve komore u desnu, pri čemu nastaje opterećenje desnog srca, njegova hipertrofija i operećenje plućne cirkulacije. Onog trenutka kada pritisak u desnoj komori postane veći nego u levoj, šant prelazi u desno-levi, a poremećaj se naziva Ajzenmengerov sindrom, odnosno to je završni stadijum Rožeove bolesti, upravo opisane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.