Urođene srčane mane sa desno-levim šantom

2 min čitanja
urođene-srčane-mane-sa-desno-levim-santom-4

Foto: cardio.thereignite

Urođene srčane mane sa desno-levim šantom dovode do cijanoze, odnosno distribucije krvi sa smanjenom količinom kiseonika.

U urođene srčane mane sa desno-levim šantom spadaju tetralogija Falo (Falova tetralogija) i transpozicija velikih krvnih sudova.

Tetralogija Falo se sastoji od više udruženih poremećaja građe kardiovaskularnog sistema. To podrazumeva hipertrofiju miokarda desne komore, defekt interventrikularnog septuma, stenozu plućne arterije i „jašeću“ aortu koja je dekstroponirana i prima krv iz leve i desne komore. Zbog svega navedenog krv se iz desne komore u toku sistole utiskuje u levu komoru pri čemu mala količina krvi ide na oksigenaciju u pluća. To je zapravo razlog zašto se javlja cijanoza. Promene se vide još na rođenju. Deca su cijanotična, a kasnije slabo napreduju u telesnom razvoju. Najčešće umiru tokom prve godine života. Anomalija može da se koriguje hirurški, kompletno i palijativno.

Tetralogija Falo
Tetralogija Falo – Foto: Moja Medicina; wikipedia

Transpozicija velikih krvnih sudova može da bude kompletna i korigovana. Kompletna transpozicija podrazumeva zamenu mesta aorte i plućne arterije. Naime, aorta polazi iz desne komore, dok stabo plućne arterije izlazi iz leve komore. Anomalija je inkopatibilna sa životom. Život je moguć jedino ukoliko postoji još neki pridruženi poremećaj: defekt interatrijalnog septuma, defekt intrventrikularnog septuma ili perzistentni arterijski duktus. U korigovanoj transpoziciji zamenjena su i mesta komora srca, pa je srce hemodinamski u stvari normalno, a izgleda kao odraz u ogledalu.

Transpozicija velikih krvih sudova
Transpozicija velikih krvih sudova – Foto: Moja Medicina; mayoclinic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.