Kašalj kod dece kao simptom

3 min čitanja
kasalj-kod-dece

Kad dođe ,,prelazno vreme“, kako često zovemo prolećne i jesenje mesece, počinje i sezona prehlada i virusa koje najčešće pogađaju decu. Bol u grlu, curenje nosa, povišena temperatura i neizbežni pratilac svih ovih stanja, kašalj. Deca kašlju često, skoro da nema deteta koje se nije zbog kašlja budilo noću. Kašalj kod dece može da traje dugo, čak i kad nestanu ostali simptomi prehlade. Kašalj nikada nije uzrok, već samo posledica neke infekcije, alergije, uticaja vazduha koje dete udiše.

Produktivan i neproduktivan kašalj

Kada se dete prehladi najčešće kašlje suvo, kao da nema šta da iskašlje, a kašalj ga muči, smeta mu. Takav kašalj naziva se neproduktivan ili suv. Može sa se javi i kod alergija ili astme.  Nekoliko dana posle početka infekcije javlja se i takozvani produktivan, zreli kašalj. Tada dete, ukoliko ume, treba da iskašlje, izbaci sav nagomilan sekret. Posle ove, druge faze, kašalj počinje polako da se smiruje i prestaje. Ne treba očekivati da će kašalj proći odjednom, može da bude uporan i ne može se izlečiti jednim lekom.

kašalj kod dece

Kako ublažiti kašalj kod dece?

Prvi lek za kašalj, kao i za svaku vrstu prehlade, jeste da dete unosi dovoljno tečnosti. Voda, čajevi, tople supe i čorbe, med rastvoren u toploj vodi, limunade, birajte ono što dete voli da pije. Provetravajte prostorije u kojima dete boravi, održavajte vlažnost, naročito u sezoni grejanja, nemojte pušiti. Postoje sirupi na biljnoj bazi koji olakšavaju iskašljavanje. To su uglavnom sirupi od belog sleza, meda, korena jagorčevine, kamilice, đumbira, a dodaje se i vitamin c. Pedijatar će vam na pregledu prepisati neki od ovih sirupa ukoliko je to potrebno.

Preporučuje se i inhalacija, kao i fiziološki rastvor koji se stavlja u nos. Sve to razređuje sekret i olakšava disanje pa samim tim smiruje i kašalj. Naučite dete da diše na nos, a ne na usta, naročito zimi.

Kašalj kao uzrok nemirnog sna

Dobro je poznato svim roditeljima da se kašalj kod dece pogoršava noću. Čak i kada dete ne kašlje danju, može se desiti da ga kašalj budi i muči celu noć. Nespavanja udruženo sa kašljem kod deteta stvara umor, nervozu, neretko će se dete noću i ispovraćati, jer je dušnik iririran. Izbacivanje sekreta pomoći će mu da nastavi sa snom, pa se nemojte plašiti ovog noćnog povraćanja. U slučaju da je ono vrlo intezivno i jako, potrebno je obratiti se lekaru koji će vam dati preparate protiv dehidracije.

U periodu noćnog kašlja dete stavite da spava na uzdignutom jastuku, tako da mu glava ne bude u istoj ravni sa telom, već izdignuta. U ovom položaju slivaće se manje sekreta.

Astma, alergija, laringitis, upala pluća

Kašalj kod dece može biti posledica i obične prehlade, ali i malo ozbiljnijih oboljenja kod dece. Kada je udružen sa visokom temperaturom koja traje, otežanim gutanjem, bolnim grlom može ukazivati i na ozbiljniju infekciju ili upalu pluća.

Stezanje u grudima, pisak pri noćnom kašlju i ubrzano disanje mogu ukazivati na astmu.

Kašalj kod dece koji podseća na lavež psa jeste laringitis. Ovi prateći simptomi kašlja zahtevaju lekarski pregled, nemojte sami postavljati dijagnozu.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.