Laringitis

2 min čitanja

Foto: brooklynnyurgentcare

Laringitis, odnosno spazmotični krup, nastaje usled zapaljenja sluzokože grkljana i subglotičnih struktura, te propratnog spazma laringealne muskulature.

Glavni uzročnici ove infekcije su virusi, kao što su Parainfulenza virusi tip 1, 2 i 3.Uglavnom pogađa decu u dobi od 6 meseci do 3 godine, od kojih su 80% dečaci. Može se ponavljati više puta kod istog deteta. Ulogu u nastanku ima konstitucionalni faktor deteta, a postoji i nasledna predispozicija.

Koji su simptomi?

Bolest počinje naglo, po pravilu tokom noći, nakon što je dete odspavalo nekoliko sati. Kod većine dece je bez prethodnih znakova zapaljenja. Dete se budi iz sna zbog glasnog, otežanog disanja i promuklog kašlja „poput laveža psa“. Inspiratorni stridor nastaje zbog grča laringealnog glatkog mišića. Puls je ubrzan, koža je hladna i vlažna, usne su plave, pacijent je obično afebrilan. Uznemirenost pogoršava stepen opstrukcije disajnih puteva. Pored uplašenosti i uznemirenosti, kašlja i stridora, opšte stanje deteta je dobro. Napad obično ne traje duže od nekoliko sati, a promuklost i povremeni kašalj mogu potrajati još par dana.

Laringitis
Laringitis – Foto: klinfo

Lečenje

U lečenju je veoma važno smanjiti uznemirenost deteta i roditelja, te objasniti da je bolest bezopasna iako se dramatično ispoljava. Dete treba inhalirati vodenom parom, u ordinaciji vaporizatorom, a kod kuće u kupatilu u kojem su prethodno zatvoreni prozori i puštena topla voda, kako bi se prostorija ispunila vodenom parom. Kortikosteroidi su efikasni za ublažavanje edema i to deksametazon. Alternativna terapija je inhalacija budesonidom.

Napomena: tekst je edukativnog karaktera, ne bi se trebao koristiti u dijagnostikovanju i lečenju zdravstvenog problema.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.