Virusni encefalitis

2 min čitanja
virusni encefalitis

Foto: krenizdravo

Virusni encefalitis je upala mozga koja može nastati kao primarna, posledicom direktne invazije moždanog parenhima virusom i sekundarno, komplikacijom virusne infekcije u čijem nastanku stoji imunološki odgovor.

Virusni-encefalitis – Infekcija CNS-a može da nastane hematogenim putem sa mesta primarne infekcije, preko nazalne sluznice ili neurogenim putem, kada se virus širi duž aksona do ganglija, a potom dalje u nervno tkivo.

HSV-1 (herpes simpleks virus tip 1) se prenosi respiratornim putem ili pljuvačkom. Primarna infekcija se obično dešava u detinjstvu i ispoljava se u vidu lake respiratorne infekcije. Smatra se da između 50%-90% odraslih osoba ima antitela prema HSV-1.

virusni encefalitis
Foto: Kenneth L. Tyler

Osnovni simptomi encefalitisa su povišena temperatura sa izmenjenim stanjem svesti, epileptički napadi, promena ličnosti, pareza, paraliza, oštećenje kranijalnih živaca. Meningealni znaci mogu biti pozitivni. Klinička slika encefalitisa uzrokovana HSV-1 može imati nagli početak, sa epileptičkim napadima, konfuzijom, agitacijom i halucinacijama. Oko 50% bolesnika ima hemiplegije i fokalne epileptičke napade. Ovo je inače virus za čije lečenje se koristi aciklovir, koji je potrebno uvesti u terapiju kako bi se izbegao visok stepen smrtnosti (70-80%).

Dijagnoza

Pregledom likvora nalazimo blagu pleocitozu. EEG, CT I NMR imaju veliki značaj jer za encefalitis uzrokovan HSV-1 je karakteristično da je najčešce lokalizovano u temporo-frontalnim regionima.

Lečenje

Herpes simpleks encefalitis se leči aciklovirom tokom 10 do 14 dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.