Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Feohromocitom i paragangliom

1 min read

Foto: balasevizam.novi

Srž nadbubrežne žlezde je neuroektodermalnog porekla i sa simpatičkim nervnim sistemom čini jedinstvenu funkcionalnu celinu.

U srži ove žlezde se sintetišu kateholamini, odnosno dopamin, noradrenalin i adrenalin. Adrenalin se u najvećoj meri nalazi ovde, dok se sinteza noradrenalina najvećim delom odigrava u nervnim završecima simpatičkih vlakana. Svoj efekat ostvaruju vezivanjem za alfa i beta adrenergičke receptore. U krv se oslobađaju tokom stresa, gladovanja, pod dejstvom glukagona

Najčešći uzrok prekomerne produkcije kateholamina je feohromocitom, tumor hromafilnih ćelija srži nadbubrega koji je u 90% slučajeva benigne prirode, a samo 10% maligne. Drugi po učestalosti je paragangliom koji nastaje od ekstramedularnoh hromafilnog tkiva koje nije atrofiralo, i obično je lokalizovan paravertebralno. U ovom slučaju produkcija noradrenalina je veća od adrenalina.

Multipli malignitet nadbubrega; Foto: simptomi

Klinički, simptomi se ispoljavaju u vidu maligne hipertenzije, glavobolje, crvenila lica, tahikardijom.

DIjagnostika podrazumeva merenje kateholamina i njihovih metabolita u krvi u dvadesetčetvoročasovnom urinu. Značajno mesto zauzima i scintigrafija kako bismo dobili uvid u preciznu lokalizaciju tumora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar