Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Mere prevencije protiv širenja korona virusa

1 min read

Foto: kurir

Korona virus spada u zoonoze, što znači da se prenosi sa životinja na čoveka. Nekoliko tipova korona virusa inficiraju životinje, dok su za ljude bezazleni.

Kada se kod ljudi javi infekcija određenim tipom ovog virusa, nastaju simptomi od strane respiratornog trakta, povišena temperatura, kašljanje, nedostatak vazduha i problemi sa disanjem. U nekim slučajevima infekcija može da uzrokuje upalu pluća, akutni respiratorni sindrom, slabljenje funkcije bubrega i čak smrt.

Izbegavajte kontakt sa bilo kim ko ima opisane simptome od strane respiratornog trakta.

Standardne mere prevencije protiv širenja infekcije uključuju redovno pranje ruku u naknadnu upotrebu alkohola koji će ukliniti virusne čestice, pokrivanje nosa i usta tokom kašljanja i kijanja, ali ako prilikom toga koristite ruke postoji mogućnost da ćete infektivini materijal ostaviti u kontaktu sa predmetima. Jaja i meso treba da budu dobro termički obrađeni. Izbegavajte kontakt sa bilo kim ko ima opisane simptome od strane respiratornog trakta. Udaljenost od zaražene osobe bi trebalo da bude bar jedan metar. Izbegavajte događaje sa velikim brojem životinja na jednom mestu. I naravno, dok traje epidemija korona virusom, zaboravite na putovanje u Kinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar