Na koje načine možemo izmeriti temperaturu?

2 min čitanja
na-koje-nacine-mozemo-izmeriti-temperaturu-2

Foto: newsweek

Tokom aktuelne pandemije virusom Korona, možemo čuti pitanje na koje načine možemo izmeriti temperaturu?

Digitalni termometar (toplometar) se najčeđće koristi za merenje telesne temperature i najbrže daje rezultate. Dostupni su uglavnom u apotekama i zdravstvenim ustanovama. Za pravilno korišćenje termometra pratite dalja uputstva.

na-koje-nacine-mozemo-izmeriti-temperaturu-2
Digitalni termometar – Foto: wallpaperflare

Na koje načine možemo izmeriti temperaturu?

Digitalni toplometar može da bude korišćen na tri različita načina:

  • Oralno: na ovaj način termometar se postavlja ispod jezika. Koristi se uglavnom kod odraslih i dece koja imaju više od 4 godine i mogu da drže toplometar u ustima.
  • Rekralno: ovom metodom termometar se nežno plasira u rektum. Uglavnom se koristi kod beba i dece do 3 godine. Metoda može da se primeni i kod dece starije od 3 godine ali je potrebno više napora kako bi se deca zadržala mirna određeni vremenski period.
  • Aksilarno: u ovom slučaju termometar se postavlja ispod pazuha kod dece i odraslih ako se oralno merenje ne može dovoljno bezbedno izvesti. Na ovaj način ne dobijaju se precizne informacije kao kod oralnog ili rektalnog merenja temperature, ali vrlo brzo daje rezultate. Uz to, poželjno je vrednosti proveriti prethodnim navedenim metodama.

Ostali tipovi termometara

  1. Timpanični termometar se postavlja u spoljašnji ušni kanal i rade po principu očitavanja infracrvenih talasa. Ne bi trebalo da se koriste ako u uhu ima mnogo cerumena ili ako postoji iritacija.
  2. Čeoni termometar je novije generacije i nije tako precizan kao digitalni. Takođe, vrlo su skupi. Usmeravaju se ka temporalnoj arteriji i prate se očitavanja infracrvenih talasa.
Na koje načine možemo izmeriti temperaturu?
Timpanični toplometar – Foto: clevelandclinic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.