Aspirin kao mogući lek protiv Korone

2 min čitanja
aspirin-kao-moguci-lek-protiv-korone

Foto: Anadoly Agency

Nakon testiranja i upotrebe brojnih lekova u lečenju COVID-19, još uvek nije pronađen optimalan lek koji će dovesti do izlečenja i smanjenog broja komplikacija i smrti. Postoje jasni razlozi da bi aspirin bio koristan kao moguć lek u borbi protiv Korone.

Iako su se naučnici i lekari našli pred velikim izazovom pošasti 21. veka, ne predaju se u borbi za pronalaženjem optimalnog leka. Aspirin, podjednako raspostranjen i jeftin lek testiraće se u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

Nakon velikih istraživanja i ispitivanja promena u čovekovom organizmu, koje nastaju kao posledica COVID-19 infekcije, zaključeno je da postoji povećana pretnja od stvaranja krvnih ugrušaka. Oni nastaju zbog hiperreaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zgrušavnju krvi.
Aspirin se koristi kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze i može da smanji rizik od formiranja krvnih ugrušaka. Na osnovu njegovih dejstava, jasno je da bi ovo bio koristan lek, kaže istrazivač Recovery Trial Peter Horby.

Aspirin kao mogući lek protiv Korone
Aspirin kao mogući lek protiv Korone – Foto: www.imi.bg.ac.rs/

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata bi trebalo da primi 150mg aspirina uz uobičajeni režim. Podaci o oporavku tih pacijenata uporediće se sa podacima najmanje 2000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za COVID -19. Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik – azitromicin, te koktel antitela Regeneron, koji je bio primenjivan u lečenju americkog predsednika Donalda Trumpa.

Pored jasnih razloga koji idu u prilog korisnosti aspirina, smatra se da je siguran lek, a pored toga je jeftin i široko dostupan.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.