Nanotehnologija kao budućnost medicine

2 min čitanja
nanotehnologija-kao-buducnost-medicine-1

Foto: pinterest

Nanotehnologija primenjena u medicini zove se nanomedicina.

Nanomedicina može da obuhvati širok spektar primena, uključujući biosenzore, tkivni inđenjering, dijagnostičke uređaje i još mnogo. Nanotehnologija bi mogla da posluži u lečenju i dijagnostici mnogih oboljenja. Tokom celog života, naše telo je izloženo dejstvu lekova, što može da dovede do neželjenih reakcija i smanji dejstvo nekih drugih lekova. Međutim, uz primenu nanotehnologije, lekovi mogu da se transportuju efikasnije, što dovodi do povoljnog terapiskog ishoda uz manju količinu leka.

Nanotehnologija kao budućnost medicine
Foto: healthbusiness

Na primer, lečenje karcinoma trenutnim metodama hemoterapije moglo bi da se uporedi kao prskanje cele bašte herbicidima kako bismo delovali samo na jednu korovsku biljku. Bilo bi bezbednije koristiti malu količinu otrova i delovati samo na prisutni korov kako bi se spasio ostatak vrta. Upravo tako, primenom nanotehnologije mogli bismo da delujemo samo na tumorske ćelije bez toksičnog dejstva na okolne zdrave ćelije. To rezultije boljim kvalitetom života pacijenta i boljim terapijskim efektom.

Čak i sama nanočestica se polako razgrađuje u sastojke koji se prirodno nalaze u telu i otklanjaju se prirodnim putem.

Nanotehnologija takođe može da smanji učestalost uzimanja lekova. Ljudsko telo smanjuje delovanje lekova tako što ih metaboliše i izlučuje. Na primer, trenutna terapija starosne makularne degeneracije zahteva mesečnu primenu injekcija u oko u bolničkim uslovima. Ipak, ako se lek postepeno oslobađa iz unutrašnjosti nanočestica, injekcija bi se sprovodila samo jednom u šest meseci.

Čak i sama nanočestica se polako razgrađuje u sastojke koji se prirodno nalaze u telu i otklanjaju se prirodnim putem kada je terapijski tretman završen. Da li je budućnost medicine upravo u nanotehnologiji, videćemo kada se završe faze kliničkih ispitivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.