Ljubimci i SARS-CoV-2

2 min čitanja
ljubimci-i-sars-cov-2-1

Foto: dvgrr

Ljubimci i SARS-CoV-2 – U porodicama čiji su članovi pozitivni na novi Korona virus, oučeno je da je preko 25% kućnih ljubimaca takođe zaraženo. To su rezultati istraživanja sprovedenog u Teksasu.

Novomutirani Korona virus (SARS-CoV-2), uzročnik aktuelne COVID19 pandemije, verovatno je potekao iz pojedinih životinja. Na osnovu studija na najbližim srodnicima ovog virusa, smatra se da su rezervoari ovog patogena slepi miševi, mada je možda virus prenet na čoveka nekim drugim, za sada, nepoznatim životinjama.

Nekoliko drugih sisara, poput majmuna, mačaka ili glodara, podložno je prirodnoj ili eksperimentalnoj infekciji. Dokumentovano je nekoliko slučajeva transmisije virusa sa čoveka na životinje, konkretno na pse i mačke. Pokazalo se da su mačke visoko osetljive na novi Korona virus i da mogu da ga prenesu na druge mačke. Psi su manje podložni, neutrališuća antitela su dokazana i kod mačaka, ali i kod pasa.

Ljubimci i SARS-CoV-2
Ljubimci i SARS-CoV-2 – Foto: purina-arabia

Iako infekcija kućnih ljubimaca ima ozbiljne implikacije na javno zdravlje, još uvek je malo sprovedenih studija na kućnim ljubimcima. Ovakva studija ima izuzetnu važnost, jer treba imati na umu i prenos infekcije sa životinja na čoveka, ukoliko one vremenom postaju masoni rezervoar Korona virusa.

Ljubimci i SARS-CoV-2 u istraživanju

Istraživanjem je obuhvaćeno 76 pasa i mačaka, različite starosne strukture i rasa. Životinje su testirane u periodu od 3 do 27 dana od ispoljavanja simptoma zaraženih vlasnika. Antitela je posedovali 17 mačaka i 7 pasa. Zapaženo je da su tokom vremena zaraze sve životinje bile dobrog opšteg stanja, asimptomatske.

Životinje imaju asimptomatsku infekciju

Istraživanja su pokazala da se SARS-CoV-2 češće prenosi sa ljudi na mačke, nego na pse. Od 76 testiranoh životinja, samo su četiri bile pozitivne na virus. Interesantno je da je bris dlake sa jedne od pozitivnih mačaka, bio pozitivan i tri nedelje posle prvobitnog testiranja. To govori u prilog da se virus širio lizanjem ili milovanjem mačke. Ali ne sme se zaboraviti da pozitivan PCR test sa dlake ne mora da znači i zarazu same životinje. Kao i kod ljudi, životinje se smatraju pozitivne ako im je bris nosa, pa čak i rektuma, kontaminiran virusima.

Više od 25% testiranih domaćinstava je imalo ljubimce sa formiranim antitelima. Sve životinje koje su na testiranju bile pozitivne nisu imale simptome. Jedna mačka i jedan pas si kijali, dok je jedna od mačaka bila mamurna. Da li će novomutirani virus svoje prebivalište naći u telu životinja i da li će se i na taj način širiti na čoveka, ostaje da sagledamo u periodu pred nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.