Mutacija Korona virusa u Evropi

2 min čitanja
Mutacija Korona virusa u Evropi-1

Foto: kezi

U proteklim mesecima sve češće smo mogli da čujemo da je mutacija Korona virusa u Evropi najveći uzrok masovnih infekcija.

Tim međunarodnih naučnika otkrio je nov soj Korona virusa koji uzrokuje respiratorne infekcije (SARS-CoV-2), koji ima veću sposobnost da inficira ljude, ali sa blažom kliničkom slikom. Studija koja je u maju objavljena u Časopisu bioRxiv navodi da varijanta virusa, mutacija D614G, uzrokuje promenu aminokiselina u svojim proteinima, čineći ga infektivnijim od prethodnog oblika virusa. U naučnom radu je otkriveno da se mutacija širi alarmantnom brzinom. To je upravo razlog širenja virusa u mnoge zemlje tokom maja.

Naučnici su otkrili da nov soj koji danas dominira svetom, brže inficira ljudske ćelije u odnosu na soj koji je potekao iz Kine. Trenutni oblik virusnog proteina G614, zamenio je prethodni D614 i tako je postao dominantni pandemijski oblik.

Korona virus
Mapiranje promena aminokiselina i varijacije glikproteina – Mutacija Korona virusa u Evropi

Mutacija D614G čini malu ali efektivnu promenu u okviru virusnog glikoproteina koji se nalazi na površini virusa. Ovim proteinom virus se vezuje za receptore angotenzin-konvertaze 2 humanih ćelija. Tako lako ulazi u ćeliju i pokreće infekciju.

Sekvence genoma

Istraživački tim nije proveravao samo sekvence genoma, nego je sprovodio i eksperimente na ljudima, životinjama i kulturama ćelija. Rezultati su pokazali da je mutirana verzija SARS-CoV-2 rasprostranjenija i infektivnija od prethodnih sojeva.

Bez teških bolesti

Korona virus je do sada odneo preko 520.000 života širom sveta. Naučnici dodaju da mutirani oblik ne dovodi često do teške bolesti, iako se brzo širi. Veća infektivnost uzrokovana je i infekcijama gornjih delova disajnih puteva, pri čemu se virus lakše širi kapljičnim putem.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.