Testiranje vakcine protiv COVID-19 u Britaniji

2 min čitanja
Testiranje vakcine protiv COVID-19 u Britaniji

Foto: news.cgtn

Testiranje vakcine protiv COVID-19 u Britaniji uveliko je počelo. I ovaj put donosimo sveže informacije na naše prostore.

Oko 300 ljudi prihvatilo je testiranje vakcine protiv COVID-19 u Britaniji na svom organizmu. Oni će u narednih nekoliko nedelja biti deo eksperimenta koji se sprovodi na Imperial koledžu u Londonu. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je vakcina bezbedna na životinjama, odnosno da je došlo do aktiviranja imunološkog odgovora. Naučnici se nadaju da će nova vakcina biti spremna za distribuciju početkom 2021. godine.

Nov pristup

Mnoge vakcne zasnivaju se na oslabljenom ili modifikovanom virusu, njegovim delovima. Međutim nov pristup bazira se na upotrebi sintetičkog standarda genetskog koda, RNK, koji oponaša aktivnost virusa. Kada se plasira u mišić, RNK se umnožava stvarajući sopstvene kopije koje zatim aktiviraju ćelije organizma da sintetiši „spajk“ protein koji se inače nalazi na površini virusa. Na ovaj način bi imuni sistem naučio da prepozna i bori se proziv Korona virusa, ne dovodeći do ispoljavanja kliničkih manifestacija bolesti.

Na globalnom nivou pokrenuto je oko 120 istraživanja u cilju pronalaska bezbedne vakcine.

Istraživački tim navodi da jedna litra novosintetisanog materijala može da se koristi za imunizaciju dva miliona osoba. Odnosno, mala količina ovog genetskog koda dovoljna je za aktivaciju imunološkog odgovora. Ove količine proizvode se u Sjedinjenim državama, ali nedavno proizvodnja je premeštena u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Testiranje vakcine protiv COVID-19 u Britaniji
Foto: axios

Sva klinička istraživanja počinju pažljivo i sporo kako bi se smanjili mogući rizici. Jedinstvena priroda vakcine podrazumeva imunizaciju samo jednog dobrovoljca prvog dana eksperimenta, a zatim na svakih 48 časova istraživanju će biti podvrgnuto još troje ispitanika. Posle nedelju dana brojevi će se polako povećavati. Sam proces vakcinacije vršiće se u dve etape sa razmakom od četiri sedmice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.