Naučnici uništavaju tumorske ćelije ultrazvukom

2 min čitanja
Naučnici-uništavaju-tumorske-ćelije-ultrazvukom

Foto: scientificanimations

Nedavno je objavljeno istraživanje prema kojem naučnici uništavaju tumorske ćelije ultrazvukom.

Međunarodni istraživački tim iz Tel Aviva razvio je neinvazivnu tehnološku platformu za plasiranje gena u tumorske ćelije dojke. Ova tehnika kombinuje ultrazvuk sa mikromehurićima orjentisanim ka tumoru. Kada se ultrazvuk aktivira, mikromehurići eksplodiraju poput bojevih glava, praveći rupe na membrani tumorskih ćelija. Na taj način se omogućava dopremanje gena do unutrašnjosti ćelije. Dvogodišnje istraživanje objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ovi mehurići dijametra su deset puta manjeg od najmanjih krvnih sudova i napunjeni su gasom.

U ovu svrhu koristi se ultrazvuk niske frekvencije koji dovodi do detonacije mikroskopskih mehurića usmerenih ka tumoru. In vivo, uništeno je čak 80% tumorskih ćelija.

Naučnici-uništavaju-tumorske-ćelije-ultrazvukom

Ovi mehurići dijametra su deset puta manjeg od najmanjih krvnih sudova i napunjeni su gasom. Oni se pod dejstvom ultrazvučnih talasa ponašaju poput balona. Periodično se šire i skupljaju. Eksplozijom mehurića se uništava veliki procenat tumorskih ćelija, ali ne sve. Zbog toga je uz mehuriće korišćen gen za imunoterapiju koji deluje kao „trojanski konj“. Sam gen ne može da prodre u ćelije raka, ali je napredak napravljen u kombinaciji sa dotičnim mehurićima. 20% preživelih ćelija takođe imaju oštećenja na svojoj menbrani koje dozvoljavaju ulazak ovih gena u njihovu unutrašnjost. Dalje se pokreće imunološki odgovor koji ubija tumorske ćelija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.