Naučnici o pronalasku termostabilnih vakcina

2 min čitanja
naučnici-o-pronalasku-termostabilnih-vakcina

Foto: cancercenter

Naučnici o pronalasku termostabilnih vakcina konačno su dali svoj sud.

Vakcije je teško transportovati u udaljena mesta jer su neupotrebljive ako nisu čuvane na hladnom mestu. Njihova formulacija je stabilna od 2 do 8 stepeni celzijusa, ali na drugim tempraturama nastaje degradacija proteina, što rezultuje neefikasnošću vakcine. Zbog toga milioni dece širom sveta propuste imunizaciju koja može da im spasi život.

Međutim, naučnici su ovaj put našli rešenja kako da zagrejane vakcine zadrže svoj efekat. Oblaganjem proteinskih molekula u ljusku od silicijuma, formulacija ostaje očuvana čak i pri zagrevanju od 100 stepeni ili pri čuvanju vakcine na sobnoj temperaturi od tri godine.

Naučnici o pronalasku termostabilnih vakcina
Foto: americanpharmaceuticalreview

Ovo otkriće obelodanjeno je pre dve godine, ali sada je pokazalo i efikasnost u realnim uslovima. Ova posebna tehnika razvijena je na univerzitetu u Njukaslu. U svojoj najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu Scientific Reports, istraživači su poslali vakcine protiv tetanusa na određenu destinaciju na dva načina: regularnom metodom i molekule obložene silicijumom. Put je trajao 480 kilometara.

Kada su novi oblici vakcina ubrizgani u miševe, pokrenut je imunološki odgovor, što govori u prilog činjenici da suvakcine sadržale svoj efekat. S druge strane, nezaštićeni oblici vakcina nisu doveli do imunološke reakcije u miševima, zbog oštećenja molekula tokom transporta.

Sadašnja praksa je da se vakcina od trenutka spravljenja čuva i transportuje na niskm temperaturama. Silicijum je neorganska, netoksična materija. Procene su da bi ove vakcine mogle da budu primenljive na ljudima od 5 do15 godina. To bi bio spas za dopremanje svij vakcina protiv dečjih bolesti. Možda čak i šansa da se postupak primeni na drugim proteinskim molekulima, poput antitela i enzima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.