Istraživanje matičnih ćelija ka obnovi sluha

2 min čitanja
Istraživanje-matičnih-ćelija-ka-obnovi-sluha

Foto: centralparkent

Istraživanje matičnih ćelija ka obnovi sluha predstavlja revolucionaran korak ka mogućem povratku ovog čula.

Ispostavilo se da je protein Yap neophodan ukoliko hoćete da čujete drugu osobu kako govori. Ovaj važan protein odgovoran je slanje informacija u slušni organ tokom embrionalnog razvoja. To su zvanične informacije istraživanja objavljenog u članku Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) laboratorije matičnih ćelija Neil Segil.

Ovaj protein deluje kao signal za podsticaj proliferacije matičnih ćelija tokom prve dve nedelje.

Studija govori o mogućnostima regeneracije oštećenih ćelija sluha i razvoju slušnog organa tokom intrauterinog razvoja. Kada se Kortijev organ formira u embrionu miša, matične ćelije se samoobnavljaju i dovode do dalje proliferacije i diferencijacije ćerki ćelija. Naučnici su otkrili da upravo Yap protein ima značajnu ulogu u zamršenom procesu koji reguliše aktivnost stotina gena odgovornih za samoobnavljanje i diferencijaciju ćelija.

Istraživanje matičnih ćelija ka obnovi sluha
Istraživanje matičnih ćelija ka obnovi sluha – Foto: mozaweb

Ovaj protein deluje kao signal za podsticaj proliferacije matičnih ćelija tokom prve dve nedelje. Ako ta stimulacija traje preko dve nedelje, senzorni organ unutrašnjeg uha postaje previše veliki. U suprotnom slučaju, ako je stimulacija previše kratka, Kortijev organ ostaje nerazvijen. Do trenutka kada se miševi rode, matične ćelije završe svoju proloferaciju i diferencijaciju i ne mogu da se obnove ukoliko se kasnije tokom života oštete, odnosno ako se izgubi čulo sluha.

Međutim, kada su naučnici aktivirali Yap protein kod novorođenih miševa sa oštećenim sluhom, neke ćelije Kortijevog organa su otpočele ponovo sa proliferacijom. To govori u prilog činjenici da je regeneracija sluha ipak može da bude moguća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.