COVID-19 smanjio emisiju gasova za 17%

1 min čitanja
COVID-19-smanjio-emisiju-gasova-za-17%

Foto: science

COVID-19 smanjio emisiju gasova za 17% zahvaljujući globalnoj izolaciji stanovništva, ali je malo verovatno da će takvo stanje potrajati.

Studija koja je objavljena u časopisu Nature Climate Change pokazuje da se dnevna emisija ugljen-dioksida smanjila za 17%, odnosno za 17 miliona tona. Informacije su iz aprila ove godine i poređene su sa srednjim dnevnim nivoom iz 2019. Trenutni nivoi emisije ugljenika su ispod vrednosti koja je zabeležena 2006. godine.

COVID-19-smanjio-emisiju-gasova-za-17%-1
COVID-19 smanjio emisiju gasova za 17% – Foto: mynation

43% smanjenja potiče od saobraćaja na površini zemlje, a isto toliko i usled smanjenja industrijske aktivnosti. Avioindustrija je najpogođenija merama izolacije i karantina, ali uprkos tome njen udeo čini samo 3% globalnog smanjenja zagađenja. Činjenica koja je doprinela ovom padu je i mogućnost rada od kuće, čime se smanjuje potreba za putovanjem na poso i korišćenje motornih vozila.

Podaci o padu ekonomske aktivnosti usled smanjenja obima rada industrijskog sektora korišćeni su za procenu pada emisije ugljen-dioksida za svaku zemlju.

Mere vladajućih snaga u 69 analiziranih zemalja dovele su do umanjenja emisije za čak 97% (od 17% globalnog smanjenja). Istraživanja pokazuju da je 89% zemalja sa najvišim udelom globalne emisije bulo pogođeno merama prevencije protiv Korona virusa. Podaci o padu ekonomske aktivnosti usled smanjenja obima rada industrijskog sektora korišćeni su za procenu pada emisije ugljen-dioksida za svaku zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.