Da li je moguća ponovna infekcija sa COVID-19?

2 min čitanja
da li je moguca ponovna infekcija sa COVID-19-1

Foto: creative-biolabs

Posle više od pola godine, koliko se svet suočava sa trenutnom pandemijom Korona virusa, ne možemo a da se ne zapitamo da li je moguća ponovna infekcija sa COVID-19.

Pravo pitanje je da li ova infekcija obezbeđuje dug, dobar imunitet? Novo istraživanje, koje je objavljeno u julu ove godine u časopisu Clinical Microbiology and Infection, navodi da titar antitela na SARS-CoV-2 pada tri meseca posle preležane bolesti. Ako se u buduće ova činjenica pokaže kao tačna, virus nosi ozbiljan potencijal da često uzrokuje ponovne pandemije. Zbog toga je neophodno da se što pre završi istraživanje na novim vakcinama.

Da li je moguća ponovna infekcija sa COVID-19?
Da li je moguća ponovna infekcija sa COVID-19? – Foto: Peter Schreiber / Shutterstock

Prikaz slučaja

U izveštaju se navodi da je žena starosti 26 godina imala temperaturu tri dana, uz bol grla i kašalj. CT pretragom pluća ustanovljeno je da obostrana upala pluća, što je potkrepljeno i laboratorijskim nalazima.

Prisustvo infekcije potvrđeno je lančanom reakcijom polimeraze nazalnog brisa (RT-PCR). Bolest je tretirana smernicama Nacionalne zdravstvene komisije Kine.

Pacijentkinja je imala umerenu kliničku sliku, sa povišnom temperaturom i respiratornim simptomima, kao i upalom pluća koja je radiološki potvrđena. Kada su simptomi prestali, nakon dve nedelje, pacijentkinja je imala negativan test i CT snimci pluća su bili normalni. Smatra se da se oporavila.

Imunitet

Prvenstveno, istraživači su tragali za titrom IgM i IgG antitela. IgM antitela su bila negativna na 56. 68. i 80. dan od prvih simptoma. Znači da u tom trenutku nema akutne infekcije. Anti-SARS-CoV-2 IgG antitela počela su da opadaju 47 dana, a značajno su bila niska 68 dana od prvih simptoma. Ova antitla zadužena su za memomrijsko pamćenje preležane bolesti. Drugim rečima, dugotrajna antitela na viru su skoro nestala.

Sve ovo govori u prilog činjenici da posle preležane bolesti, uzrokovane novim Korona virusom, postoji mogućnost reinfekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.