COVID-19 je češći kod osoba sa A krvnom grupom

2 min čitanja
COVID-19 je češći kod osoba sa A krvnom grupom

Foto: godspeedmag

COVID-19 je češći kod osoba sa A krvnom grupom, to je teza koju istražuju naučnici širom sveta.

Pandemija novomutiranim virusom Korona je daleko od kraja. Stoga naučnici širom sveta rade na identifikaciji faktora rizika povezanih sa razvojem infekcije. Jedan od aspekata istraživanja je uticaj krvnih grupa na moguće zaražavanje novim virusom. Takođe karakteristično je i širenje infekcije ako pogledamo mapu distribucije virusa. Žarište je poteklo iz Kine, a zatim se rapidno proširilo Evropom i skoro domah zahvatilo ceo Njujork.

Faktori rizika – važnost krvne grupe

Ne treba zanemariti važnost krvnih grupa i razvoju mnogih zaraznih bolesti. Zašto onda ne sprovesti istraživanje u tom smeru kada je aktuelna pandimija sa COVID-19 u toku? Nedavne studije navode da je udeo pacijenata sa krvnom grupom A znatno zastupljeniji nego pacijenata krvne grupe B. Takođe, razlike u krvnim grupama imaju značaja i u razvoju kliničke slike različite težine.

COVID-19 je češći kod osoba sa A krvnom grupom
COVID-19 je češći kod osoba sa A krvnom grupom

Globalni rizik na osnovu krvne grupe

Istraživači su sproveli opsežna istraživanja koristeći veliki obim podataka kako bi otkrili povezanost infekcije sa ABO sistemom krvnih grupa. Studija je obuhvatila šest geografskih regiona: Afriku, Ameriku, Evropu, Srednji istok, jugoistočnu Aziju, zapadni Pacifik. U najvećem broju zemalja oučeno je da je krvna grupa A bila zastupljena u oko 30% zaraženih.

Krvna grupa A i stopa smrtnosti

Studija je pokazala da je stopa infekcije pacijenata sa krvnom grupom A znatno viša nego onih sa krvnom grupom B. Međutim nije bilo korelacije sa krvnim grupama O i AB. Slični rezultati dobijeni su i kada je broj smrtnih ishoda u pitanju.

U prvih 15 dana eksponencijalnog rasta, osobe sa krvnom grupom A su bile zaražene u značajnom udelu ukupne populacije obolelih. Broj umrlih sa vom krvnom grupom rastao je takođe znatno brže.

Informacije koje se objavljuju na medRxiv medicinskih istraživanja treba uzeti sa rezervom, one nisu zvanične i ne treba ih tumačiti kao zvanične informacije. Da li će se iduća istraživanja ispostaviti kao tačnim ostaje da vidimo u periodu koji predstoji.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.