Upotreba probiotika kod dece

2 min read
Upotreba probiotika kod dece

Foto: N1

Da li je opravdana upotreba probiotika kod dece istraživale su naše kolege sa instagram profila Medicina Novosti. Prenosimo intervju sa profesorom doktorom Goranom Belojevićem:

Da li je opravdana upotreba probiotika kod dece kao preventivna mera u cilju zaštitu od COVIDA 19?

Da, prednost probiotika je ta da to nije lek. To savetujem i svim mladim kolegama, studentima i mladim lekarima da koriste probiotike. Oni se mogu preventivno dati kod oslabljenog imuniteta. Njihova prednost je što se mogu dati detetu od jednog dana starosti. Otvori se kapsula i prakticno sipa u mleko. To su mlečno kiselinske bakterije koje se inače nalaze u crevima. Ne postoji nijedan lek koji smete dati novorođenčetu prvog dana po rođenju, a probiotik smete, bez ikakvog ustezanja. To piše u upustvu za upotrebu.

Upotreba probiotika kod dece
Upotreba probiotika kod dece – Foto: FoNet

Govorite o probiotiku kao preventivnoj meri, kao biološkom preparatu, a ako dete oboli?

Ako dete oboli onda se primenjuje kao i kod odraslih tri puta po jedna kapsula. Prednost ovoga što govorim, što ja mogu sasvim relaksirano ovo da kažem, jer je ispunjen primarni uslov u medicini, a to je primun non nocere – prvo i osnovno ne smete naškoditi. Vi nemate sada ni jedan jedini sintentski lek da možete reći relaksirano da neće naskoditi. Zato je spisak neželjenih efekata sintentskih lekova mnogo veći nego spisak indikacija. Tu se probiotici potpuno izdvajaju zato što je u pitanju prirodni preparat mlečno kiselinskih bakterija koje su normalni deo crevne flore.

Sagovornik: prof. dr Goran Belojević, šef katedre za Higijenu sa medicinskom ekologijom na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама