Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Minamata bolest

1 min read

Foto: lifegate

Minamata bolest je u stvari trovanje metil živom . Naziv je dobila po malom gradiću u zalivu Minamata u Japanu, a prvi put je registrovana 1956. godine.

Šta se u stvari desilo?

U razmaku od 1932. do 1968. godine u zalivu su slivale otpadne vode iz jedne hemijske fabrike u kojoj je korištena živa u tehnološkom procesu. U moru su mikroorganizmi pretvorili živu u metil živu, a ovu su preuzimali planktoni i alge u moru. Iz planktona metil živa je dospevala u velikim količinama u ribe, a stanovništvo gradića koje je konzumiralo ribu masovno je doživljavalo trovanje metil-živom. Stanovnici su imali simptome poput otežanog govora i kretanja, depresije, razdrazljivosti, konfuzije, paralize, grčeva , a u teškim slučajevima ova bolest se zavrsavala sa komom i smrću.

Foto: thehansindia

Da li se može izlečiti?

Trovanje metil- živom je uzuzetno teško jer slabo reaguje sa helatima. Dimerkaprol je čak i kontraidikovan, a hemodijaliza je od male koristi. Penicilamin se primenjuje ali kliničko ispoljavanje nije efikasno te se u lečenju koristi politiolska smola koja dalje bolje rezultate.

Još tema

1 min read
2 min read

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама