Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Tikovi

1 min read

Foto: medicalnewstoday

Tikovi su nevoljni, neretmički, stereotipni pokreti grupe mišića koji imaju oblik simboličnog pokreta ili u vidu ispuštanje zvukova (vokalni tikovi).

Tikovi mogu biti u vidu treptanja, namigivanja, smicanje ramena, istezanje vrata, grimasiranja ili mogu biti u vidu zvukova (kašljucanje, šmrktanje, izgovaranju pogrdnih reči – koprolalia). Većina osoba može da ih potisne za izvesno vreme. Osobe često navode da imaju unutrašnji pritisak da izvedu tik, čije suprimiranje samo povećava tu unutrašnju psihičku tenziju.

Tikovi mogu da znače i simbolizaciju, to su pokreti koje je dete učinilo u toku straha
Foto: momjuction

Tikovi se javljaju kao primarni poremećaj ili sekundarno, uz neki poremećaj CNS-a. Razvojni poremećaji, encefalitisi, neurosifilis, uzimanje neuroleptika, traume glave, moždani udar su samo neki od uzroka. Najčešći uzrok tikova je Gilles de la Touretteov sindrom koji se karakteriše multiplim glasovnim i motornim tikovima i poremećajima ponašanja. Ovaj sindrom je praćen i opsesivno-kompluzivnim poremećajem i slabom kontrolom impulsa.

Kako lečimo tikove?

Ukoliko su tikovi blagi i socijalno ne ometaju osobu, lečenje nije potrebno. U težim slučajevima koriste se neuroleptici, klonidin, klonazepam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама