Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Uloga žuči u varenju i resorpciji masti

2 min read

Photo: aura

Jetrene ćelije stvaraju i izlučuju žuč koja žučnim vodovima otiče u duodenum ili se koncetriše u žučnom mehuru. Dnevno se stvara 600-1200 ml žuči. Žuč se sastoji od žučnih soli, bilirubina, holesterola, lecitina, elektrolita i vode.

Stimulus za lučenje žuči u duodenumu je prisustvo hrane, naročito masti, u njemu. To inicira lučenje holecistokina iz epitelnih ćelija duodenuma koji dovodi do kontrakcije žučnog mehura, ali i relaksacije Oddijevog sfinktera u čemu mu pomažu peristaltički talasi duž ductus holedohusa i duodenuma.

Photo: novosti.me

Žuč ima višestruku ulogu. Ima važnu funkciju u varenju i apsorpciji pomažući emulgovanje masti, aktivira pankreasnu lipazu i transportuje krajnje produkte varenja masti micelama. Druga važna funkcija je da se putem žuči izlučuju neki važni raspadni produkti iz krvi kao bilirubin, višak holesterola. Osim toga, žuč neutrališe kiselost humusa i stimuliše pokreta creva.

Problemi sa žuči mogu izazvati bolove i osećaj težine u stomaku, muku, gađenje i povraćanje. Bol koji se javlja lokalizovan je ispod desnog rebarnog luka, a može se širiti i između lopatica i desnog ramena. Bol se obično javlja iznenada, a ponekad ga pacijenti i ignorišu. Ako imate ovakve bolove, najbolje je da bez odlaganja odete kod lekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar