Antikonvulzivi kao psihofarmaci

1 min čitanja
antikonvulzivi kao psihofarmaci

Foto: guyhuste.blogspot

Antikonvulzivi kao psihofarmaci su vrlo značajna grupa lekova koja je našla svoju primenu i u neurologiji i u psihijatriji.

Reč je o lekovima koji se koriste u terapiji epilepsije, ali i u lečenju bipolarnog poremečaja. U ovoj grupi se opisuju karbamazepin, natrijum-valproat i lamotrigin. Lekovi izbora su u velikoj epilepsiji i parcijalnim epileptičkim napadima. Deluju tako što pospešuju ulazak hlornih jona u nervne ćelije ili inhibišu ulazan natrijuma. U oba slučaja inhibiše se generisanje akcionog potencijala i nastanak napada.

antikonvulzivi kao psihofarmaci
Foto: itl.cat

Međutim zašto se koriste antikonvulzivi kao psihofarmaci? Upravo zato što imaju uticaj i na psihopatološki aspekt pojedinih psihijatrijskih stanja. Karbamazepin i natrijum-valproat su našli primenu u maničnoj epizodi bipolarnog poremećaja. Pri tom kod upotrebe valproata treba pratiti funkciji jetre, bubrega i promene na nivou krvne slike (trombocitopenija, anemija). Lamotrigin se primenjuje u depresivnoj epizodi bipolarnog poremećaja.

1 komentar na “Antikonvulzivi kao psihofarmaci

  1. Jasno je da odredjene supstance mogu pomoci u epizodi odredjenog poremecaja, ali je problem nas sistem nedovoljnog prostora za kontrole kako bi se terapija redovno menjala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.