Antiparazitarni lekovi

2 min čitanja
antiparazitarni-lekovi

Foto: cats.lovetoknow

Antiparazitarni lekovi se koriste u terapiji parazitarnih oboljenja.

U ovoj grupi lekova opisuju se antiparazitarni azoli, ostali antiparazitarni lekovi i antimalarici. Ovom prilikom opisaćemo prve dve grupe.

Antiparazitarni azoli inhibišu korišćenje glukoze i procese oksidativne fosforilacije parazita. Visoko su specifični za beta tubulin pa inhibiu i njihovo razmnožavanje. U antiparazitarne azole spadaju:

  • albendazol
  • mebendazol
  • tiabendazol

Albendazol se dobro resorbuje nakon peroralne primene. Koristi se u terapiji ehinokokoze uzrokovane psećom pantljičarom, zatom kod neurocisticerkoze koju uzrokuje Tenia solium, kod infestacije malom i velikom dečjom glistom (Enterobius vermicularis i Ascaris lumbricoides), Trichuris truchiura, Trichinella spiralis. Lek ima neželjena dejstva u vidu mučnine, povraćanja, leukopenije, gubitka kose. Tokom duže primene povećavaju se vrednosti enzima jetre, ali se normalizuju po prestanku primene terapije. Učestalost neželjenih dejstava se smanjuje ako se nekoliko dana pre primene albendazola koriste kortikosteroidi. Teratogen je za životinje, ali se ipak ne koristi kod ljudi u trudnoći.

antiparazitarni lekovi
Skoleks pantrljičare – Foto: news.sky

Mebendazol se vrlo slabo resorbuje i podleže efektu prvog prolaska kroz jetru. Zbog toga postiže niske koncetracije u krvi i ne koristi se za lečenje sistemskih infekcija. Deluje lokalno da nivou digestivnog trakta. Neželjena dejstav su takođe ograničena na digestivni trakt s obzirom da lek nema sistemski efekat. Tiabendazol se resorbuje posle per os primene i koristi se za sistemske infekcije i kožne promene koje uzrokuje Ancylostoma brasiliensis.

Od ostalih antiparazitarnih lekova u upotrebi su:

  • Prazikventel
  • Pirantel pamoat
  • Niklozamid

Prazikventel deluje na kalcijumske kanale parazita i na taj način ga paralizuje. Dobro se resorbuje nakon per os primene. Podleže prvom prolasku kroz jetru, a izlučuje se putem bubrega. Od neželjenih dejstava dominiaju vrtoglavica, glavobolja, urtikarija. Pirantel pamoat deluje tako što trajno aktivira nikotinske receptore parazita pa tako dovodi do njegove paralize. Koristi se kod infekcije malom i velikom dečjom glistom, mada se ne preporučuje kod dece mlađe od dve godine, trudnoći i dojenju. Niklozamid inhibiše anaerobnu fosforilaciju ADP-a, oštećuje skelet i utiče na odvajanje parazita od zida creva. Terapija je kod svinjske i goveđe pantljičare. Primenjuje se kao unidoza od 2 grama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.