AstraZeneka COVID-19 vakcina i sve o njoj

2 min čitanja
astrazeneka-covid-19-vakcina-i-sve-o-njoj-15

Foto: Joel Saget/AFP

Dosadašnja primena vakcine AstraZeneka naišla je na mnoga osporavanja širom sveta. Uprkos tome, pojasnićemo na koji način ona deluje i koja je njena sličnost sa postojećim COVID-19 vakcinama.

Mnoge dosadašnje vakcine isporučuju infektivni mikroorganizam ili njegove delove našem telu, da bi naš imuni sistem naučio kako da se bori sa budućom infekcijom. Ali druge vakcine, poput oksfordske vakcine AstraZeneka, funkcionišu drugačije.

Ova vakcina koristi bezopasne viruse, kako bi deo genetskog koda isporučila našim ćelijama i imitirala infekciju. Bezopasan virus se ponaša kao isporučilac ili vektor za genetsku sekvencu Korona virusa. Naše ćelije tada sintetišu virusni protein, koji je vektor indirektno isporučio i prezentovao imunom sistemu. To nam omogućava da razvijemo specifični imuni odgovor protiv patogena.

AstraZeneka COVID-19 vakcina i sve o njoj
Prvi umetnički prizak spajk proteina

Virusni vektor i sam igra dodatnu ulogu pojačavajući naš imunološki odgovor. Ovo vodi još jačoj reakciji u poređenju sa vakcinama koje sadrže samo genetsku sekvencu patogena. Oksfordska COVID-19 vakcina AstraZeneka koristi virusni vektor prehlade šimpanzi, označen kao ChAdOx1. On je genetski izmenjen tako da kod ljudi ne može da izazove prehladu. Ovaj vektorski virus isporučuje gen koji nosi šifru za sintezu SARS-CoV-2 spajk proteina. Ova vakcina ne može da izazove COVID-19, jer ne poseduje dovoljno genetskog materijala Korona virusa, te naše ćelije ne mogu da sintetišu ceo virus. Istraživanja su pokazala da je ova vakcina bezbedna i da efikasno prevenira razvoj infekcije COVID-19 kod većine ljudi. Uprkos tome, zbog zabeleženih pojedinačnih slučajeva tromboza, vakcina se povlači iz upotrebe u pojedinim zemljama. Druga COVID-19 vakcina koja koristi virusni vektor je Sputnjik V, poreklom iz Rusije.

2 Komentari na “AstraZeneka COVID-19 vakcina i sve o njoj

  1. Ja sam se vakcinisao bas tom vakcinom i nemam nikakve nus pojave, ali se ipak i dalje pridrzavam svih mera, a uz to koristim i ruski preciscivac vazduha, koji ubija viruse i bakterije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.