Atopija – lokalni oblik anafilaksije

2 min čitanja
atopija-lokalna-anafilaksija

Foto: myfox8

Atopija predstavlja lokalni oblik anafilaksije koji ima istu patogenezu, samo se razlikuje u lokalnoj manifestaciji.

Atopija je poremećaj imunološkog sistema, njegovog preteranog reagovanja u kontaktu sa antigenom koji za organizam inače nije štetan. Nastaje po prvom tipu imunološke preosetljivosti, baš kao i anafilaktička reakcija, uz učešće aktivnost humoralnog imuniteta. Antigeni, odnosno alergeni mogu da budu kućna prašina, polenov prah, hrana poput čokolade, jagoda, badema, jaja, zatim grinje, životinjska dlaka (tačnije pljuvačke koju životinja raznese po površini dlake).

atopija-lokalna-anafilaksija
Grinje – Foto: wannabemagazine

Nakon prodora određenog alergena u kožu ili sluznice nastaje senzibilizacija organizma, a pri sledećem kontaktu sa istim antigenom u minimalnom razmaku od 10 dana, nastaje i manifestacija atopije. Antigen se vezuje za Fab fragmente cirkulišućih antitela IgE klase koja su svojim Fc fragmentom u kontaktu sa bazofilima i mastocitima. Njihovom degranulacijom oslobađaju se medijatori koji uzrokuju kliničke simptome ovog poremećaja.

Ako oba roditelja imaju izražene ovakve reakcije preosetljivosti, šanse za potomstvo je u tom slučaju 75%.

Atopija može da se manifestuje u vidu alergijkog rinitisa, polenske kijavice, dermatitisa, gastrointestinalnih poremećaja… Naročito je česta kod osoba sa atopijskom konstitucijom, koja se nasleđuje od roditelja. Naime, ako jedan od roditelja ima alergisku reakciju na određeni alergen, šanse da ga i potomstvo poseduje je 50%. Ako oba roditelja imaju izražene ovakve reakcije preosetljivosti, šanse za potomstvo je u tom slučaju 75%.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.