Kultivisanje virusa u embrionisanim kokošijim jajima

1 min čitanja
kultivisanje-virusa-u-embrionisanim-kokosijim-jajima

Foto: southeastagnet

Za kultivisanje, umnožavanje virusa, često se koriste embrionisana kokošija jaja. Međutim, jaja nisu pogodna za umnožavanje svih virusa koji mogu da inficiraju čoveka.

Embrionisana kokošija jaja su vrlo pogodna za ovaj postupak jer su lako dostupna i jeftina. Za pojedine vrste virusa koriste se jaja tačno određene starosti. U početku je kompletan sadržaj jajeta podjednako osetljiv na virusne uzročnike, ali daljom diferencijacijom tkiva virusi pokazuju tropizam kao određenim tkivima embriona, amnionu, horioalantoisu. Za kultivisanje virusa se koriste jaja starosti od 6 do 13 dana, a potsećanja radi, pile se izleže 21. dana.

kultivisanje-virusa-u-embrionisanim-kokosijim-jajima
Prosvetljavanje embrionisanog jajeta – Foto: qcsupply

Pre svega, neophodno je izbrana jaja pregledati, što se postiže prosvetljavanjem. Pri tom se posmatraju krvni sudovi embriona, sam embrion, horioalantoisne membrane, žumančana kesa. U ovom postupku se označava i mesto inokulacije virusa na ljusci jajeta. Zatim se napravi mali otvor kroz koji se virusni uzročnici inokulišu, sledi zatvaranje otvora ljuske sterilnim parafinom i inkubacija na temperaturi od 35 do 37 stepeni celzijusa. Jaja se i dalje prosvetljavaju i posmatra se embrion. Posle određenog perioda, koji je karakterističan za pojedine viruse, iz jajeta se vade inficirane strukture, pregledaju se i određuje se broj virusnih uzročnika.

Na ovaj način mogu da se umnožavaju respiratorni, neurotropni i mnogi drugi virusi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.