Bezbednost i efikasnost mrtvih COVID-19 vakcina

2 min čitanja
bezbednost-i-efikasnost-mrtvih-covid-19-vakcina-1

Foto: bbc

Bezbednost i efikasnost mrtvih COVID-19 vakcina se danas često dovodi u pitanje. Najčešće se sumnja javlja kod nedovoljno edukovanog stanovništva. U nastavku teksta sledi pojašnjenje zbog čega su vakcine koje imaju dozvolu za upotrebu bezbedne.

Pre svega, vakcine su produkti koji sprečavaju nastanak bolesti, odnosno kliničkih manifestacija do kojih bi doveli patogeni mikroorganizmi. One pripremaju telo za pravi kontakt sa određenim patogenima.

S obzirom da inaktivisane COVID-19 vakcine ne poseduju patogene koji mogu da se umnožavaju i izazovu bolest, to u startu govori o njihovoj bezbednosti. Bolest ne može da se razvije zato što je virus SARS-CoV-2 modifikovan tako da ne može da se replikuje.

bezbednost-i-efikasnost-mrtvih-covid-19-vakcina
Bezbednost i efikasnost mrtvih COVID-19 vakcina – Foto: genengnews

Kompanija Sinopharm je objavila rezulatte svojih studija u časopisu The Lancet Infectious Diseases. Podaci govore da je vakcina bezbedna i da se dobro podnosi. Oko 30% vakcinisanih osoba ima propratne efekte u vidu povišene temperature ili bola na mestu primene. Ova kineska kompanija ističe da je efikasnost vakcine 79%. Međutim, širom sveta postoje kontroverze koliko je zaista uspešna ova vakcina. Naučnici i zvaničnici navode da se raspon kreće od 91% u Turskoj, pa do manje od 50% u Brazilu.

Zaključak je jasan. Nikome nije cilj da napravi nebezbednu vakcinu. Zato, vakcinišite se i sprečite razvoj bolesti u svom, ali i nekom drugom organizmu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.