Čukljevito stopalo

1 min čitanja
čukljevito-stopalo

Foto: nmortho

Čukljevito stopalo ili hallux valgus je oboljenje prednjeg dela stopala gde dolazi do devijacije palca koji je usmeren prema spolja i medijalne devijacije prve metatarzalne kosti.

Najčešći razlozi za nastanak su neadekvantna obuća, te je ovo oboljenje često kod žena kao i reumatodni artritis. Kao posledica trenja mekog tkiva u nivou prve metatarzalne kosti koja se naziva bunion javlja se bol, a kasnije se može javiti i burzitis, crveni i bolni otok. Osobe se često žale na trnjenje i žarenje u predelu stopala.

Prvo dolazi do rotacije palca i njegovim podvlačenjem pod drugi prst gde dolazi do formiranje klavusa ili “kurjeg oka”.

Ukoliko se na vreme ne reaguje i bol trpi radi estetike usled neadekvantne obuće doći će do različitih deformiteta koje mogu ugroziti funkciju stopala. Prvo dolazi do rotacije palca i njegovim podvlačenjem pod drugi prst gde dolazi do formiranje klavusa ili “kurjeg oka”, a kasnije i do subluksacije i luksacije sa posledicnim deformitetom ostalih prstiju.

Kako se postavlja dijagnoza?

Kliničkim pregledom i radiografijom u stojecem stavu ćemo odrediti stepen deformiteta

čukljevito stopalo
Čukljevito stopalo – Foto: thefootandankleclinic

Lečenje

Prvo treba savetovati da se nosi komotnija obuća i ortopedski ulošci i cipele, a ukoliko to ne pomogne izbor je u osteotomiji, hirurskoj intervenciji u nivou prve metatarzalne kosti.

čukljevito stopalo
Foto: amazon.com

Srodni tekstovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.