Volvulus sigmoidnog kolona i cekuma

2 min read
volvulus-sigme-i-cekumav

Foto: krenizdravo

Volvulus sigmoidnog kolona nastaje uvrtanjem segmenta creva oko korena mezenterijuma. On je najčešći na sigmoidnom kolonu.

Više je preduslova potrebno za nastanak volvulusa. Prekomerna pokretna sigma i megakolon i fiksna tačka oko koje će se uvrnuti crevo kao i kratak pripoj silaznog i rektosigmoidnog kolona. Javlja se češce u zemljama zapadne Evrope, kod osoba starijih od 65 godina koji imaju dijabetes ili kod osoba sa psihijatrijskim poremećajima. Često volvulusu dopronosi i sam feces kao i urođene anomalije.

Koji su simptomi?

Bolovi tipa kolike, nadutost trbuha, povraćanje i opstipacija. Kod nekih osoba simptomi nastaju akutno, iznenadno sa jakim bolovima u celom trbuhu i nadutošću dok kod ostalih tegobe mogu biti slabije izražene u vidu povremenih bolova u trbuhu praćene zatvorom, abdominalnom distenzijom i izostankom povraćanja. Hronični oblik je čest u staračkim domovima i psihijatrijskim ustanovama.

Volvulus sigmoidnog kolona i cekuma
Foto: wikipedia

Dijagnostika

Anamneza, klinička slika kao i nativna radiografija u stojećem stavu gde se mogu uočiti hidroaerični nivoi.

Lečenje

Lečenje je isključivo hirusko

Volvulus cekuma

Volvulus cekuma je mnogo ređi od volvulusa sigme. Za razliku od njega volvulus cekuma se može javiti u svim starosnim granicama i češći je kod mlađih osoba. Uzrok je nepotpuna fiksacija ushodnog kolona i zajednički mezenterijum sa terminalnim ileumom. Simptomi mogu biti u vidu dramatačnih kolika sa kliničkom slikom akutne strangulacije creva kao i epizode sa manje izrazenim tegobama, nadutošću i opstipacijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама