Da li imate upalu desni (gingivitis)?

3 min čitanja
gingivitis

Foto: wallpapercave

Gingivitis je upala desni i može da bude veliki problem ako se ne leči na vreme.

O bolestima zuba se dosta toga zna, ali se malo pažnje posvećuje desnima. U njima se neprimetno mogu namnožavati bakterije i dovesti do razvoja paradontopatije kao poslednjeg stadijuma kada neminovno dolazi do gubitka zuba.

Koliko zapravo znate o bolestima usne duplje i gingivitisu kao najčešćem obliku? Da li znate da prepoznate prve znakove oboljenja? Kako se tretira upala i koje su prognoze za izlečenje?

Kako izgleda gingivitis?

Gingivitis nastaje kada se u desnima razvije upala koja nakon nekog vremena počne da ispoljava svoje simptome i probleme. Kada desni nisu čvrste i prirodno ružičaste, u njima se dešavaju neki procesi koji prave zapaljenski proces uzrokovan povećanim nivoom bakterija.

gingivitis
Da li imate upalu desni (gingivitis)?

Desni koje su obolele od gingivitisa su osetljive, bolne na dodir, mekane i krvare pri pranju. Simptome svakako ne treba ignorisati i odmah treba posetiti stomatologa koji će započeti sa terapijom.

Ono što je veliki problem je to što je gingivitis u početku i bez simptoma i sve do pojave jače osetljivosti zuba, a upala se u desnima razvija neprimetno.

Kako nastaje upala desni?

Gingivitis nastaje kada bakterije prodru u desni i započnu sa uništavanjem tkiva i strukture koja drži zub. Naša usta jesu prepuna bakterija, ali kada se na zubima formiraju naslage plaka i kamenca to počne da ugrožava i desni.

Nepravilnom higijenom, pranjem zuba bez čišćenja koncem i interdentalnom česticom se stvaraju naslage u kojima se množe bakterije. Kamenac nije moguće oprati klasičnim pranjem pa dok naši zubi izgledaju čisto, u samom dnu postoji sloj nalaga odakle bakterije prodiru u desni.

Potrebno je puno vremena, ali te bakterije, ako se ne leče, polako nagrizaju potporni aparat zuba i on ispada iz ležišta, može biti u potpunosti zdrav, ali nema vezu sa desnima. Takva stanja se leče teško, isecanjem zaraženog dela pa je važno sprečiti tu situaciju pre nego što bude kasno.

Da se gingivitis ne bi razvio potrebno je redovno prati zube sa kvalitetnom četkicom, ispirati usta sa rastvorom, čistiti prostor između zuba koncem i posetiti stomatologa makar jednom u 6 meseci.

Uklanjanje kamenca se može uraditi samo u stomatološkoj ordinaciji, ne traje dugo, a zubi će izgledati mnogo lepše i belje. Ova procedura prethodi svakom ulepšavanju zuba, beljenju, pa je izuzetno važno skinuti naslage jer samo to čuva desni.

Kako se leči gingivitis?

Početni stadijumi upale se leče jednostavnije. Najčešće su to antibiotici i ispiranje zaraženih delova desni što dovodi do potpunog rešavanja problema i apsolutnog zdravlja usne duplje.

Svako zapušteno stanje upale je komplikovanije i zahteva dužu primenu antibiotika, ali i režanj operaciju kojom se iseca mali deo desni koji je propao i zaražen tako da se bakterije ne bi širile i pravile dalju štetu.

Kao i svaka upala i gingivitis je bezazlena ako se otkrije i leči na vreme. Redovna i pravila higijena je ključ zdravlja, a potom i redovni odlasci kod stomatologa na preventivne preglede.

Brinite o svojim desnima jer od njih zavisi i zdravlje zuba i lep osmeh!

1 komentar na “Da li imate upalu desni (gingivitis)?

  1. Imao sam cudne bolove i posle pregleda kod stomatologa receno mi je da ovakav bol moze da se javi i zbog gingivitisa a koji vremenom moze da preraste i u paradentozu.Imao sam izuzetno osetljive desni pa sam poceo da koristim 100% prirodnu zubnu pastu sa zeolitom i onu posebnu cetkicu od mekih vlasi, preporuka je takva i to mi ostaje da tako negujem ako zelim da ne osecam promene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.