Dejstvo metanola

1 min čitanja

Foto: conthaibinh

Opijanje etanolom je opšte poznato svima nama. Međutim kakva je situacija ukoliko ze opijemo metanolom? Kakvo je dejstvo metanola?

Metanol je najprostiji oblik alkohola, njegova formula je CH3OH. Njegovo konzumiranje dovodi do toksičnih efekata pa i nekoliko mililitara može da dovede do smrtnog ishoda i slepila.

Farmakokinetika metil-alkohola je sliča etanolu, ali njegov metabolizam je sedam puta sporiji, pa i pijanstvo traje znatno duže. Zbog toga je intenzitet opijenosti slabiji. Intoksikacija nastaje u intervalu od 8-36 časova nakon konzumacije jer sam metanol nije toksičan. Njegovim metabolisanjem nastaju mravlja kiselina i formaldehid, koji dobode do koagulacije belančevina i sledstvenog oštećenja tkiva. Takođe, mravlja kiselina dovodi do nastanka acidoze, dok formaldehid rezultuje slepilom, s obzirom da deluje toksično na retinu.

Dejstvo metanola
Dejstvo metanola – metil-alkohol – wikipedia.org

U opšte znake intoksikacije spadaju mučnina, povraćanje, bol u stomaku (nekroza pankreasa), bol u leđima, dispnea, poremećaj vida, metanolno slepilo… Metanol izaziva i hemodijalizu.

Kao terapija mogu da se primene bikarbonati, međutim simptomi su često rezistentni na njihovu primenu. Ono što je interesantno je da etanol smanjuje metabolisanje metanola jer se isti enzimi uključuju u reakcije metabolisanja, pa se iz tog razloga etanol koristi u početnoj dozi od 0,6 grama po kilogramu telesne mase u vidu infuzije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.