Ebola uskoro izlečiva bolest – VIDEO

2 min čitanja

Ispitivanje dva leka pokazalo je znatno poboljšanje kada je u pitanju stopa preživljavanja obolelih od ebole, pa bi ta bolest uskoro mogla da postane izlečiva.

Video Player00:0001:34

Na pacijentima u Kongu, gde je izbila velika epidemija ebole, testirana su četiri leka. Pokazalo se da su dva medikamenta znatno efikasnija od ostalih u lečenju ove bolesti.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, ukoliko se terapija tim lekovima započne u ranoj fazi bolesti, mogućnost preživljavanja viša je od 90 odsto.

Deluju tako što napadaju virus ebole antitelima, poništavajući njegov uticaj na ćelije. Lekovi su razvijeni upotrebom antitela koja potiču od osoba koje su preživele ebolu.

„Potpuno izlečenje možda nije moguće čak i ako imate 100 odsto efikasan lek. Ljudski faktor je i dalje važan – obratiti se za pomoć u ranoj fazi“, kaže Kristijan Lindmajer iz Svetske zdravstvena organizacije.

Prevencija, nadzor, aktivno pronalaženje slučaja i prihvatanje članova tima i partnera unutar zajednica izuzetno su važni za stopu preživljavanja. Ljudi se ohrabruju da paze na svoje najmilije i već sa prvim simptomima potraže negu i pomoć.

Virus se prenosi direktnim kontaktom s krvlju, telesnim izlučevinama i putem tkiva zaraženih životinja ili ljudi. Nakon razdoblja inkubacije, u roku od dva do 21 dana pojavljuju se rani simptomi bolesti poput povišene temperature, mučnine, groznice i intenzivnih bolova u mišićima.

Kasniji znaci fatalne bolesti pojavljuju se u zavisnosti od toga koji su organski sistemi u telu zahvaćeni virusom. Ebola je u poslednjih godinu dana u Kongu odnela više od 1.800 života.

Izvor: rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.