Femoralna i umbilikalna kila

2 min čitanja
femoralna i umbilikalna kila

Foto: fineartamerica

Femoralna i umbilikalna kila ili hernija predstavlja defekt kontinuiteta fascijalnog dela trbušnog zida. Svaka kilna kesa se sastoji iz vrata, tela i dna.

Femoralna kila nastaje zbog protruzije sadržaja trbušne duplje kroz femoralni kanal. Javlja se sa desne strane i to najčešće kod žena starijih od 60 godina. Sklona je inkarceraciji, tj. stanju u kojem se ne može vratiti u trbuh. Postoji opasnost i od strangulacije (uklještenja), a takvo stanje predstavlja opasnost po život jer dolazi do kompromitacija krvnih sudova, okluziju arterijskih krvnih sudova i ishemije. Kao posledica toga dolazi do gangrene i peritonisa. Simptomi su retki jer se kila u najvećem broju slučajeva manifestuje kao bezbolno uvećanje. Od dijagnostike se radi eho abdomena, CT, a ukoliko se javi uklještenje na RTG-u ćemo uočiti hidroaerične nivoe. Terapija je hirurška.

Umbilikalna hernija
Femoralna i umbilikalna kila – Umbilikalna hernija – Foto: magicmaman

Umbilikalna ili pupčana kila nastaje zbog protruzije peritonealne kese kroz pupčani prsten. Češća je kod žena, višerotki, gojaznih osoba, a može i kod odojčadi jer trbušni mišići nisu dovoljno razvijeni. Često se javlja pri većem naporu. Kilna kesa može biti prazna, a ukoliko postoji sadržaj postoji opasnost od uklještenja. Velike kilne mogu biti i estetski ružne. Kod dece se pupčana kila sama zatvara, a kod odraslih je potreban hirurški tretman.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.